Az állandó, krónikussá váló stressz hatása rendkívül káros a szervezetre nézve, több súlyos betegség esetén felelős lehet. Hatására az átmeneti gyomorfájdalmakból akár fájdalmas reflux is kialakulhat, de alvászavart, étvágytalanságot, depressziót vagy menstruációs zavarokat is okozhat. 
A kortizolt vagy más néven hidrokortizont a mellékvesék termelik azért, hogy a szervezet így alkalmazkodjon a stresszhelyzethez: összefüggésbe hozható ilyenkor többek közt a vércukorszint emelkedésével, a glükózfelvétel csökkenésével és a glikogén energiatartalékok felhasználásával. A stressz hormonjának is nevezik.

Bár rövidtávon segít a szervezetnek a stresszkezelésben, ha tartóssá válik a magas kortizolszint, az egészségügyi következményekkel járhat, kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatot, csökkenti az energiaszintet, hozzájárulhat a rossz alvásminőséghez, sőt, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához is. Néhány egyszerű, de bizonyítottan hatékony módszerrel némiképp csökkenthető a negatív hatás.
A rendszeres testmozgás kiváló stresszoldó hatása tudományosan bizonyított. Csökkenti a kortizol, növeli az endorfin szintjét. Javítja az alvásminőséget, és kis mennyiség esetén is védi a mentális egészséget.
Egyszerű stresszcsökkentő módszer a rágózás: egy kutatás szerint a rágás hozzájárul a nyugodt emberekéhez hasonló agyhullámok kialakulásához, és segíti a véráramlást az agy felé.
A zöld tea polifenoljai jó hatással vannak a szerotoninszintre, a citromfű- és orbáncfűtea az ellazulást segítik. Az omega-3-tartamú ételek szintén stresszoldó hatásúak a kutatók szerint.
A barátok és a család szociális támogatása, a valahova tartozás is segít legyőzni a stresszt és a szorongást. Egy kutatás szerint a nőkre még erősebben hat az együtt töltött idő, ami növeli az oxitocinszintet is. Az ölelés is stresszoldó hatású.
A nevetés kitűnő feszültségoldó, ellazítja az izmokat, javítja a közérzetet, egy kutatás szerint javítja az immunrendszer NK-sejtjeinek aktivitását, így némiképp a betegségek könnyebb legyőzéséhez is hozzájárulhat.
A stresszt bizonyítottan felerősíti a halogatás, ezért a tennivalók listázása és priorizálása is segíthet a megelőzésben. Ehhez kapcsolódik a megfelelő határidők vállalása, és az is, hogy megtanulj nemet mondani.
Az aerobix kitűnő stresszoldó testmozgás minden korosztálynak. Segít a helyes légzés elsajátításában, stabilizálja a vérnyomást, megelőzi a hangulatingadozást, védi a mentális egészséget a kutatások szerint.
A meditáció és a tudatosjelenlét-gyakorlatok bizonyítottan segítenek a negatív gondolatok által kiváltott szorongás leküzdésében. Növelik az önbecsülést, csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát.
A stresszcsökkentésben a házi kedvencek is segítenek: a társaságukban töltött idő a kutatók szerint fokozza az oxitocintermelést, javítja a hangulatot. Ráadásul folyamatos aktivitásra is sarkallják az embert.
Az andalító zenék csökkentik a vérnyomást, a pulzust és a stresszhormonok szintjét. A klasszikusok vagy ázsiai zenék, illetve a természet hangjai mellett tudósok szerint bármilyen kedvenc zene hallgatása nyugtató hatású.