A tudomány jelenlegi állása szerint a B13-vitamin nem tartozik az életműködés szempontjából fontos anyagok közé. Sőt, a vitamin megnevezés sem illeti meg, ezért orotsavként emlegetik leggyakrabban. Annyi biztos, hogy fontos szerepe van a májvédelemben, és az öregedés jeleit késleltetheti.

A B13-vitamin szerepe

A szklerózis multiplex (SZM) nevezetű idegrendszeri krónikus zavar megelőzésében is hasznos, így szedése javasolható mindenkinek, akinek családjában már előfordult e súlyos betegség. Bár direkt nem öröklődik, de a hajlam 1-2%-os eséllyel növeli a SZM kialakulásának kockázatát.

A B13-vitamin szerepét a szervi működésben még kutatják, de annyit már tudni lehet, hogy magnézium-oratát formájában segíti a koncentrációt és az emlékezőtehetséget fejleszti. A pszichovegetatív eredetű panaszok ellen hatásos lehet az orotsav terápiás szedése, oldja a feszültséget és növeli a stressz tűrő képességet.

A pirimidin anyagcseréjében vesz részt. Más – a folsav és a B12 – vitaminok hasznosulására hatással van, ezért javasolható multivitamin formájában bevitele. A vérkeringésben funkciója van; sportolók számára javasolják fizikai teljesítmény javítására.

Dr. Hans Nieper fedezte fel a rák és egyes szívbetegségek, illetve a szklerózis multiplex kutatása során, hogy az oratsav lehetővé teszi az ásványi anyagok hatékonyabb, gyorsabb felszívódását. A hepatitis kezelésében szerepe lehet szintén, ezért újabban kiemelt figyelmet fordítanak a B13-vitamin hatásának tanulmányozására.

Az orotsav hiányából eredő problémák nem ismertek még alaposan, csupán feltételezés, hogy más vitaminokkal együtt okozhat egészségkárosodást, amennyiben a szervezetnek hosszú távon kell nélkülöznie az életfunkciók biztosításához alapvető anyagokat. A bélflóra működésében okozhat zavart hiánya, ami emésztési rendellenességekhez vezethet.

Milyen élelmiszerben található B-13 vitamin?

A B13-vitamin megtalálható állati és növényi eredetű élelmiszerekben; legnagyobb mennyiségben a hagymafélék tartalmazzák. Nagyon jó orotsav-forrás a fokhagyma, mely az erek tisztaságáért és a vérkeringésért is felel. A petrezselyem, a zeller, a burgonya, a cékla és a tejtermékek szintén kiválóak B13-vitamin pótlására.

Az orotsavból naponta 0,003 mg szükséges felnőtteknek, várandó és szoptató kismamáknak a duplája is adható. Rendszeres orvosi ellenőrzéssel kideríthető, kinek milyen vitaminszükséglete van, ettől függően javasolható a dózis. A gyógyszertárakban a B-vitaminok komplexum formájában is beszerezhetők, így jobban hasznosulhatnak egyes tápanyagok.