A legtöbb gyógynövény és a belőlük készült tea nyugtató hatással rendelkezik. Sok gyógynövény tele van antioxidánsokkal, hatásukra csökkennek az emésztési zavarokat és a gyomorégés is. Az egyik legkiválóbb egészségmegőrző tea a borsmentatea, amely többek között védelmet nyújt a memóriazavar ellen, de jobb kognitív működést is biztosít, illetve a hangulatra is kedvező hatással van. Egy tanulmány szerint mind a hosszú távú, mind a rövid távú memória és az éberségi szint is javítható borsmentateával.
Egy kutatásba 180 idősebb embert vontak be, akiket három csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai kamillateát ittak, a másik csoport tagjai borsmentateát fogyasztottak, míg a harmadik csoport csupán meleg vizet kapott, őket kontrollcsoportként alkalmazták a teaivókhoz hasonlítva. A résztvevőket a teaivást követően vizsgálatnak vetették alá. Minden teaivást követő húsz percben megvizsgálták a hangulatukat és a kognitív képességeiket. A vizsgálatok kifejezetten az agyműködéshez kapcsolódó területeket hivatottak feltérképezni. A kutatók megállapították, hogy a kamillateának ugyan nyugtató hatása van, azonban a borsmentatea emellett még a hangulatot is fokozza, de az éberségre, illetve a rövid- és a hosszú távú memóriára is pozitív hatással van.

A kamillateát ivók nem mutattak fokozott éberséget és a memóriavesztés ellen sem mutatott a tea védelmet azon résztvevőkhöz képes, akik a borsmentateát fogyasztották. Sőt, a kamillateát fogyasztók olyannyira nyugodttá váltak, hogy esetükben figyelem- és memóriacsökkenést is tapasztaltak a kutatásban részt vevő tudósok.

Egy másik kutatásban a borsmenta aromaterápiás hatását vizsgálták. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az illóolaj belélegzése, vagyis a borsmenta-illóolaj aromája jelentősen megnövelte a memóriát, emellett a borsmenta-illóolaj kellemes illata fokozott éberséget is eredményezett.

A borsmentáról az is bebizonyosodott, hogy enyhíteni képes a feszültség okozta fejfájást is. A borsmenta egyike a legelterjedtebb gyógynövényeknek a nyugati világban. A borsmentatea egy nagyon jó kávé és fekete tea alternatívája is lehet, hiszen nemcsak a memóriára van serkentő hatással, de egy nagyszerű stimuláns is, ami segít bennünket ébren tartani még a legrázósabb élethelyzetekben is.