A retek az egyik legegészségesebb zöldség az egész világon, ugyanis tele van C-vitaminnal, káliummal, folsavval, B6-vitaminnal és mangánnal. A reteknek mindemellett kitűnő a méregtelenítő hatása. A legjobb erre a fekete retek, illetve annak frissen préselt leve.
A C-vitamin elengedhetetlen a kollagéntermeléshez. Amikor C-vitaminról beszélünk, sokan a citrusfélékre, a narancsra, a citromra vagy a grépfrútra gondolnak, de valójában a retek is sokat tartalmaz ebből a vitaminból. A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely segít a porcok károsodásának a csökkentésében, amelyet a szervezetben található szabad gyökök is okozhatnak. De az ízületi gyulladásban szenvedőknek is sok C-vitaminra van szükségük, hiszen ez a vitamin remek gyulladáscsökkentő is.

Mivel a reteknek magas a rosttartalma, így elősegíti a megfelelő emésztést és bélmozgást, megszünteti a székrekedést, csökkenti a koleszterinszintet. A rostokban gazdag retek elősegíti a jóllakottság érzetét, így kevesebb ételt fogyasztunk, ami elősegíti, hogy jelentős súlytöbblettől megszabaduljunk.

A retek segíthet a szívbetegeség kialakulásának esélyeit a minimálisra csökkenteni. A retek egyfajta flavonoidot tartalmaz, az úgynevezett antociánokat, amelyek az áfonyában is megtalálhatóak. Kutatások igazolják, hogy az antociánok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, amelyek segíthetnek csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és annak hatásait– mint perifériás artériás betegség, szívelégtelenség –, de még a vesebetegség ellen is védelmet élvezhetünk általa. Az antociánok számos szívproblémával szemben védelmet jelentenek, hiszen le tudják csökkenteni az oxidatív stresszt, de a gyulladáscsökkentésben is verhetetlennek bizonyulnak.

A retek számos tápanyagot, például B-vitaminokat, cinket, foszfort és C-vitamint tartalmaz, amelyek mind-mind segítséget nyújtanak a bőr gyógyulásában. Mivel a retek sok vizet is tartalmaz, ezzel is táplálja a bőrünket és elősegíti a bőr egészségének fenntartását. A retek antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért is olyan értékes a bőr és a szervezetünk egészsége számára.

A nagy mennyiségű retek fogyasztása irritálhatja az emésztőrendszert. Akinek epeköve van, szintén jobb, ha elkerüli a retek fogyasztását. A retek egyeseknél bőrkiütést és allergiás reakciókat is kiválthat.