A megfelelő, tudatos és egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett még számtalan dolog számít az elhízás esetén. Vagyis az egyes környezeti tényezők megváltoztatásával befolyásolható bizonyos gének működése – állítják a szakemberek az elhízással kapcsolatban.
A környezeti tényezők alakításával felülírható az elhízásra való genetikai hajlam – közölte legfrissebb kutatásai alapján Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) elnöke az M1 aktuális csatornán az elhízás világnapján. Ha elhízást befolyásoló egyes környezeti tényezők megváltoztatásával bizonyos gének érvényesülése befolyásolható, ezzel gyakorlatilag felülírható az elhízásra való genetikai hajlam – fejtette ki a szakember az MTI tájékoztatása szerint.

Több mint táplálkozás és testmozgás

Halmy Eszter elmondta, hogy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozáson és az inaktív életmódon kívül eddig harminc olyan környezeti tényezőt listáztak, amelyek jelentősen befolyásolják az elhízás kialakulását. 

Többek között a stressz, egyes baktériumok, az iparból és mezőgazdaságból érkező, hormonháztartást módosító vegyületek is idetartoznak – tette hozzá az elnök, aki kiemelte azt is, hogy globális probléma az elhízott gyermekek magas száma, ez pedig aggasztó, mivel átfogó adatok szerint a túlsúlyos gyermekek 80 százalékából elhízott felnőtt lesz. A műsorban elhangzott, Magyarországon a felnőtt lakosság több mint kétharmada elhízott, és a helyzet folyamatosan romlik.

Az elhízás világnapját 2016 óta tartják október 11-én. A célja, hogy ösztönözze az embereket az egészséges testsúly megőrzésére, a súlytöbblet leadására, és felhívja a döntéshozók figyelmét a sürgős cselekvés fontosságára az elhízás leküzdése érdekében.