A lenmag szinte csodaszernek számít. Ennek a hétköznapi növénynek temérdek gyógyhatása van a keringési rendszer egészségének fenntartásától kezdve a gyulladások csökkentéséig. Lássuk, miért érdemes lenmagot fogyasztanunk.
A lenmag pozitív hatásait elsősorban a benne található, többszörösen telítetlen zsírsavnak, az omega-3-nak köszönheti. Ez a vegyület kulcsfontosságú többek között a sejthártya felépítésében, emellett fontos szerepe van az egészséges keringés, immunrendszer és endokrin rendszer fenntartásában.

Omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsav csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve segít a gyógyulásban, kiegyensúlyozza a vérnyomást, enyhíti az autoimmun beteségeket, és a felsorolás még mindig nem ér véget. Ez a zsírsav ugyanis fájdalom-, gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és a látást is fejleszti. Ugyanakkor nemcsak a testünk, a lelkünk is meghálálja az omega-3 fogyasztását, mert csökkenti a depresszió kockázatát és javítja a szellemi teljesítményt.

A megfelelő vércukorszinthez

A kutatások szerint a lenmag pozitív hatással van a vércukorszintre, fogyasztása egy kísérlet szerint mintegy 19,7 százalékkal csökkenti a vércukorszintet.

A bőrápolásban

A lenmagnak a bőrápolásban is hasznát vehetjük, méghozzá olaj formájában, mely a tanulmányok szerint csökkenti a bőr érdességét, érzékenységét, miközben hidratálja és simává varázsolja. Állatkísérletekből az derül ki, hogy a cigarettázáshoz kapcsolódó bőrkárosodásokat enyhítheti a lenmagban található omega-3 zsírsav. A pozitív hatás a zsírsav antioxidáns tulajdonságainak köszönhető, melyek csökkentik a bőrt károsító, oxidatív stressz hatásait, és stimulálják a kollagénszintézist. Ezek az érvek talán minket is meggyőznek arról, hogy szokásos ételeinkhez érdemes egy-egy teáskanál lenmagolajat adnunk.