A hajad a szervezet belső állapotának egészségéről üzenne? Valóban elképzelhető az összefüggés.

Rossz haj, rossz egészség?

A betegségek kezelésekor felírt gyógyszerek valóban képesek befolyásolni a hajszálak állapotát, azonban ez csak bizonyos esetekben figyelhető meg. Most kiderül, melyek azok a komolynak tűnő elváltozások többnyire ártalmatlanok.

A hajhullás veszélytelen

A fésülködés, hajmosás és szárítás közben elhullott szálak miatt nincs okunk aggódni. A témát vizsgáló szakértők szerint átlagosan 100 hajszálat veszítünk el naponta, azonban ezek folyamatosan újranőnek, így nem kell a kopaszodás miatt aggódnunk.

Akut telogén effluvium

túlzott stressz a teljes szervezetre kihat. Ha sokkhatás, vagy más komoly trauma ér minket, az esetet követő néhány héttel észrevehető az erős, csomókban jelentkező hajhullás, mely több héten át eltarthat. Gyógymódra nincs szükség, csupán a kiváltó ok megszüntetésére kell törekedni, amitől a haj ismét kinő.

Ártalmatlan, de kellemetlen

A korpa megjelenése miatt nem kell komoly belső problémákra gyanakodnunk. Bár valóban kellemetlen a ruhánkra hulló fehér korpa, vagy a viszkető fejbőr, azonban nem fertőző és megjelenése sem súlyos egy egészségügyi probléma jele. Kialakulásának oka lehet többek között a száraz idő, a stresszes életmód, az elhízás, esetleg az ekcéma.

Komolyabb a korpánál

Ha a fehér darabok helyett, sárga, ragadós, apró csomók jelennek meg a hajszálakon, az valószínűleg seborrea dermetitis. A koszmóhoz hasonló elváltozás oka a faggyúmirigyek túlműködéséből eredő zsíros, olajos fejbőr. Ez a gyulladásos állapot általában gombás fertőzésre, esetleg hormonális zavarokra utalhat, mely többnyire korpásódás elleni szerekkel megszűntethető.

Kalapos napozás

Akárcsak bőrünk, hajunk sem viseli jól a hosszú órán át tartó erős napfényt. A hajszálak szárazzá és törékennyé válása elkerülhető, ha megtesszük a szükséges óvintézkedések napozás előtt. A legjobb, ha kalappal óvjuk hajunkat, de már léteznek fényvédő hajápoló készítmények is.

Az egészségtelen koszt a hajunkra van írva

A hajszálaknak épp úgy szüksége van tápanyagokra és vitaminokra, mint a szervezet más részeinek. A túlzottan kalóriaszegény életmód például lassíthatja a hajnövekedést. Az egészséges hajszálakhoz mindenképpen szüksége van elegendő vasra és fehérjére a szervezetnek.

Szív és hajbarát életmód

Ha azt szeretnénk, hogy hajunk duzzadjon az egészségtől, nem kell mást tennünk, mint szívbarát alapanyagok felhasználásával étkezni. Az Omega3 zsírsav, rostban gazdag növények, diófélék, spenót, a lazac vagy az osztriga egyaránt erősíti a hajat és a szívet.

A korai őszülés okai

Többnyire genetikai tényezők befolyásolják, ki, mikor kezd el őszülni. Ha azonban a családban nem jellemző, hogy fiatalabb korban jelenjenek meg az ősz hajszálak, az lehet egészségügyi probléma jele is. Okozhatja vérszegénység, a B12-vitamin hiánya, de akár pajzsmirigy probléma is. Ilyen esetekben ajánlott orvosi kivizsgálásra bejelentkezni.

Gyógyszerektől hulló haj

Bizonyos esetekben a betegségünkre szedett gyógyszerek okozzák a problémát, mely akár a hajhullásban, vagy más mellékhatásban jelentkezik. A hajszálak vesztése többek között megfigyelhető véralvadásgátló-, koleszterinszint-csökkentő-, menopauza gyógyszerek szedésénél egyaránt. Ilyen esetekben ajánlott beszélni a kezelőorvossal és új orvosságot felíratni.
Forrás: Napidoktor.hu