A diónak ősszel szezonja van, így mindenki szívesen fogyasztja, a hűvös idő beköszöntével főként sütemények kedvelt alapanyaga.
E-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Az egészségre gyakorolt kedvező hatásai mellett azonban az arra érzékenyeknél fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

A dióallergia tünetei

Bármilyen életkorban kialakulhat, tünetei az egészen enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. A tünetek egyénenként, de ugyanazon személy esetében még alkalmanként is eltérőek lehetnek.

Felléphet szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban, ziháló vagy nehézlégzés, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás. Súlyos esetben akár életveszélyes és azonnali orvosi ellátást igénylő anafilaxia is kialakulhat. Dióallergiásoknak fontos tudni, hogy az allergén fehérje belélegezve vagy a bőrrel érintkezve is allergiás reakciót okozhat!

Álallergia

- Az olyan ételek fogyasztása, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. Nem valódi allergiás reakcióról van szó, az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában - ismerteti a folyamat lényegét dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

- Az álallergia valójában a bélben található hisztaminbontó enzim csökkent működése következtében jön létre, vagy a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat. A tünetek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző. A tünetek erőssége ezen kívül függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz-, vagyis DAO-szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani. Ilyen panaszokat a dió mellett többek közt a füstölt húsok, sajtok és bizonyos alkoholok fogyasztása is kiválthat.

Keresztallergia

A keresztallergia oka a fehérjék szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben a két allergén fehérje szerkezete közötti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál.
Így fordulhat elő, hogy nyírfapollenre allergiásoknál tüneteket okozhat a dió mellett a mogyoró, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi és avokádó fogyasztása is. Ha valakinek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét.

Komplex vizsgálat

Sokszor nehéz beazonosítani, hogy pontosan mi okozza az étkezések kapcsán fellépő panaszokat. Keresztallergia esetén az is előfordulhat, hogy, ha a beteg több problémás ételre gyanakszik - akár a jellemző keresztallergia-táblázat ismeretében -, akkor még azokra az ételekre is diétás megszorításokat alkalmazhat, melyek nem is okoznak neki tüneteket. Szükségtelen diétás megszorítások helyett javasolt kivizsgáltatni, hogy mi okozza a panaszokat - hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit.

- Ez azért is fontos, mert valódi allergia esetén az adott ételt teljes mértékben kerülni kell. Álallergia esetén a DAO-enzim tabletta formájában történő szedése segíthet a kellemetlen tünetek megelőzésében, de itt is elsődleges a hisztaminszegény diéta szerepe.

Allergiát okozó élelmiszerek

Ezek az ételek bármilyen hétköznapinak tűnnek is, nagyon súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki.

A képek forrása: Getty Images Hungary.