Ahogy idősödünk, úgy lesz egyre több egészségügyi problémánk: szív- és érrendszeri bajok, csontritkulás, stroke vagy épp Alzheimer-kór fenyeget. Az átrendeződő hormonok miatt vesztünk az izomtömegünkből, anyagcserénk lelassul, hangulatingadozásokkal és pluszkilókkal küzdünk. Mutatjuk a módszereket, amik segítenek hatékonyan küzdeni ezek ellen.
A lehető legjobb módszer továbbra is a mozgás, a sport. Ez nem azt jelenti, hogy rohanjunk fitneszbérletet vásárolni, és költözzünk be az edzőterembe, inkább arról van szó, hogy megtaláljuk a megfelelő mozgásformákat és a kitartáshoz szükséges motivációt. A sport oda-vissza hat, ha sikerül rendszeresen rávennünk magunkat, nagyon sok olyan problémától megszabadít, amit a menopauza vagy a kor hozott elő.

Számít az izom

Az erősítő edzésnek nem az a lényege, hogy minél látványosabb legyen a bicepszünk, hanem az, hogy minél több izmunkat tudjuk építeni. Minél tónusosabb, erősebb, ruganyosabb minden izmunk, annál több energiánk van, annál ügyesebben mozgunk, sokkal több balesetet kerülhetünk el, annál erősebbek a csontjaink, és annál kevésbé fárasztanak le a mindennapi tennivalók – és bőrünk is annál feszesebb, szebb lehet. Ha megtaláljuk az egészséges egyensúlyt, akkor testünk átalakul, még ha ez kilókban nem is mindig mérhető, hiszen az izom nehezebb, mint a zsír. Próbáljuk ki a súlyemelést, a súlyzózást, a saját testsúllyal dolgozó sportokat, a kettlebellt, és még sorolhatnánk. Ha még sosem csináltunk ilyet, az elején kérjük ki olyan személyi edző vagy szakember tanácsát, aki tudja, mire kell figyelni az idősebb korosztálynál.

Mozgassuk meg a szívünket

A pulzusszámemelő kardiogyakorlatok a tüdőt és a szívet is egészségesen tartják. Ha izmaink és csontjaink elég erősek, próbáljuk ki a táncot, a zumbát, a teniszt, a vízi tornát, az aerobikot, az úszást, a biciklizést, a lépcsőzést. Egy alkalom tartson legalább fél órán át, és igyekezzünk hetente minél többször megismételni. Persze a kifulladásig nem szabad hajtani magunkat, az a jó, ha beszélni még tudunk gyakorlat közben, de énekelni már nem. Az intenzív takarítás és a kertészkedés is beleszámít a gyakorlatokba.

Nyújtsunk eleget

Az izmoknak nemcsak arra van szükségük, hogy erősek és kemények legyenek, hanem arra is, hogy rugalmasak. Ennek érdekében fontos, hogy rendszeresen nyújtsunk – ez az ízületi fájdalmakat és a sérüléseket is segít megelőzni. A jóga, a pilates, a speciális nyújtógyakorlatok nagyon jó hatásúak, és kombinálhatjuk őket egyensúlyozással, vagy különböző stresszűző légzőgyakorlatokkal is.

Előzzük meg az eséseket

Ahogy idősödünk, úgy tartunk egyre inkább attól, hogy elesünk. Ám ha erősek és rugalmasak vagyunk, erre meglehetősen kicsi az esély: az egyensúlyt (is) fejlesztő gyakorlatok nagyon sokat segítenek a megelőzésben. Még nagyobb biztonságban lehetünk, ha megfelelő lábbelit hordunk, azaz maximum öt centi magas legyen a sarka, az esős-havas időben válasszunk csúszásgátló talpú cipőt, bakancsot, és az is fontos, hogy lábbelink jól tartsa a bokánkat. A flip-flop papucsok kerülendők, ahogy az apró tárgyak padlón hagyása is: ezekben a legkönnyebb megbotlani. Látásunkat évente vizsgáltassuk meg, és írassunk megfelelő szemüveget, a lépcsők, csúszásveszélyes helyek legyenek jól megvilágítva. Vérnyomásunkat rendszeresen mérjük, és próbáljuk a normál tartományon belül tartani. Sportolás közben ne használjunk olyan eszközöket, gépeket, amelyeket nem ismerünk jól, inkább kérjünk segítséget. Ne állítsuk őket magas fokozatra,  mozogjunk lassabban, de biztonságosan. Mindig melegítsünk be, edzés után nyújtsunk le, masszíroztassunk rendszeresen, ha pedig fájdalmat érzünk, az adott gyakorlatot inkább hagyjuk ki, és kérdezzük meg orvosunkat, edzőnket, mi a teendő. S persze ne feledkezzünk meg figyelmünk, memóriánk edzéséről sem, hiszen így gyorsabban tudunk reagálni vészhelyzetekben, illetve az is sokat segít, ha szociálisan aktívak maradunk.