Talán Önre is jellemző a feledékenység, vagyis néha nem jut eszébe egy-egy szó, emlékezetkiesései vannak, vagy nem emlékszik, hogy hová tette a kocsikulcsot. Amennyiben ezek nem fordulnak elő olyan gyakran, hogy zavarják a mindennapi életet, akkor ezek valószínűleg csak a korral összefüggő memóriaveszteség jelei. Azonban ez ellen is lehet tenni lépéseket, hiszen az időskornak nem feltétlenük kell a feledékenységről szólnia.
Az agy zsugorodása, pontosabban a térfogatának csökkenése az öregedés normális része. Viszont az abnormálisan csökkenő agytérfogat veszélyezteti a kognitív és a mozgási képességeket és okai lehetnek a sztróknak vagy a korai halálnak is. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a kisebb agyi térfogat mintegy kilencven százalékkal növeli meg a sztrók kialakulásának kockázatát, amely arány igencsak magas.

A szív- és érrendszeri megbetegedések is jelentősen hozzájárulhatnak az agy zsugorodásához. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a koszorúér-betegségben szenvedő betegek sokkal rosszabbul teljesítenek a kognitív teszteken, ellentétben azokkal, akik nem szenvednek ilyen betegségben.

A cukorbetegség, az alvászavarok, a stressz és az elhízás is felgyorsíthatja az agy zsugorodását, de az életmódbeli tényezők is, mint például a toxikus étrend, a testmozgás hiánya, a mértéktelen ivás és a dohányzás. Idegkutatók szerint az agy zsugorodása jelentősen lelassulhat az életmódbeli változásokkal.

Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód mellett az agyat a következő négy tápanyaggal is megvédheti. A B-komplex-vitaminok szabályozzák a homociszteint, a szívbetegséghez társuló aminosavat. A homocisztein magas szintje agyi zsugorodást és demenciát okoz, különösen akkor, ha a szervezet hiányos B-vitaminokban.

A B12-, a B6- és a B9-vitamin különösen hasznosnak bizonyult az agyi térfogat megtartásában. A B12-vitamin megtalálható a halakban, a húsban és a tejtermékekben. A szervezetnek szüksége van a zsírsavak metabolizálására, amely az agysejtek fontos összetevője. A B9-vitamin előfordul a zöld leveles zöldségekben, a hüvelyesekben, a gyümölcsökben. Egy vizsgálatban a magasabb folsavszinttel rendelkező embereknél lassúbb agyi atrófiát észleltek. A B6-vitamin fontos szerepet játszik a neurotranszmitterek előállításában és a B12-vitamin felszívódásában. Természetes forrásai a tej, a hús, a hal, a barna rizs és a lencse.

Az egészséges zsírok – például az omega-3 zsírsavak – az agysejtek membránjainak jelentős részét képezik és az optimális szintek kulcsszerepet játszhatnak az agy védelmében. A DHA és az EPA magasabb szintje nagyobb agytérfogattal jár együtt. Amikor a DHA és az EPA szintje csökken, az életkorral összefüggő kognitív képességek romlanak. Az omega-3 zsírsav védelmet jelent az életkorral összefüggő agysejtkárosodással szemben, miközben csökkenti a gyulladást és a véd a stressz okozta károsodásoktól.

A gránátalma gazdag gyulladáscsökkentő, antioxidáns és neuroprotektív vegyületekben, amelyeket polifenoloknak neveznek. Ez a gyümölcs segíthet a vércukorszint szabályozásában, a gyulladás és az agy zsugorodása ellenei küzdelemben. Mindeközben javítja a megismerést és a memóriát.

A resveratrol megtalálható a vörös szőlőben és a sötét színű bogyós gyümölcsökben. Kísérletek igazolják, hogy a resveratrol növeli a hippokampusz térfogatát, vagyis az agynak a memóriáért felelős részét. Segít megvédeni az oxidatív károsodástól is, amely az agysejtek pusztulásához vezethet.