Hazánkban is bőségesen akadnak szuperélelmiszerek, melyek ráadásul abszolút megfizethetőek.
A szuperételek kifejezéssel manapság könnyű összefutni, főképp, ha az ember érdeklődik az egészséges étkezés és a fogyókúra iránt. Chiamag, gojibogyó, avokádó, spirulina, és még hosszan folytathatnánk a divatos élelmiszerek listáját.
Bár a szuperétel kifejezés valójában nem tudományos alapokra épül, az ide tartozó eleségek jó tulajdonságai nem pusztán légből kapottak. De vajon a szervezet csak azokból az alapanyagokból profitálhat, melyek adott esetben több ezer kilométert utaznak, mire a boltokba kerülnek?
Nem vitás, a chiamag és társai ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban is gazdagok, illetve számos jótékony hatásuk van, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az európai éghajlaton megtermelt zöldségek, gyümölcsök és magok kevésbé hasznosak a szervezetnek.
A hazánkban kapható alapanyagok többsége is tartalmazza a szuperélelmiszerekben fellelhető tápanyagokat. A legfontosabb mind a hazai, mind az importélelmiszerek esetében kerülni az egyoldalú táplálkozást, helyette változatosan étkezni, és naponta fogyasztani zöldséget és gyümölcsöt. Mutatunk pár vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, könnyen hozzáférhető szuperételt.
A szakemberek szerint már napi két alma segít megelőzni a keringési rendellenességek kialakulását. Ezenkívül segít leküzdeni az emésztési zavarokat, és jó hatással van a máj- és epebetegségekre.
A kelkáposztát immunerősítő, gyulladásgátló élelmiszerként tartják számon elsősorban magas rost-, kalcium-, magnézium-, vas-, illetve A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin-tartalma miatt.
A zabpehely sokoldalúan elkészíthető, ráadásul tele van rosttal, és kiváló forrása a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak és a szelénnek, sőt, vasat és mangánt is tartalmaz.
A zöldborsó értékes tápanyagai a C-, B1- és B2-vitamin, a karotin, a foszfor, a vas, a cink, a mangán és a réz. Fogyaszd akár friss, mirelit vagy konzerv formában - utóbbinál viszont a hozzáadott sóra és cukorra figyelj!
A bab vízben oldódó rostjai segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Kutatások szerint napi 200-250 gramm bab fogyasztásával akár 10%-kal csökkenthető az LDL-koleszterin szintje.
A burgonya változatosan elkészíthető, népszerű eleme a magyar konyhának. Jelentős mennyiségű lizin és triptofán aminosavakat tartalmaz, és, bár szénhidráttartalma magas, C-, B1- és B6-vitamin, folsav, kálium, magnézium és vas is van benne.
A sárgarépának magas a karotintartalma, ezenkívül sok kalcium, E-, K-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin van benne. Ásványi anyagok közül pedig nátriumot, foszfort és káliumot tartalmaz nagy mennyiségben.
A brokkoli B1-, B2-, B6- és E-vitamint is tartalmaz, valamint az A-vitamin provitaminját, a karotint. Emellett gazdag növényi flavonoidokban, káliumban, kalciumban, nátriumban, vasban, cinkben és foszforban.
A cékla tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, így erősíti az immunrendszert. Tartalmaz többek között nagy mennyiségű B6- és C-vitamint, káliumot, vasat, magnéziumot és folsavat is, de remek rost- és mangánforrás egyben.
A lencse rosttartalmának köszönhetően tisztítja és átmozgatja a beleket, értékes vitaminjainak köszönhetően pedig ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusos fertőzésekkel szemben.