Nem kevés ember nagyon nehezen szánja rá magát a testmozgásra. Egy közelmúltbeli kutatás rámutatott, hogy főleg az agyunkat okolhatjuk érte – ugyanakkor vannak egyéb problémák is, melyeket orvosolva visszatérhet a kedvünk.
Velünk is előfordult már, hogy bérletet vettünk az edzőterembe, de alig használtuk? Elhatároztuk, hogy rendszeresen járunk, aztán mindig „más dolgunk” volt?

Sokan hagyják ki a testedzést csak azért, mert valami zavarja őket. Sokszor az agyunk gyárt elméleteket, miért nem való ez nekünk, de lehetnek egyéb, konkrét okai is a testmozgás halogatásának.

A Genfi Egyetem és egyetemi kórházak által elvégzett felmérés Svájcban is azt mutatta: az emberek jó része eldönti, hogy mozogni fog, aztán nem csinál semmit. A fő oka az agyunk, amely arra van „programozva”, hogy kerüljön mindenféle kényelmetlenséget és szükségtelen erőfeszítést – ez ősidők óta így van, csakhogy őseinknek nem is kellett külön edzeniük, mivel a mozgás a mindennapjaik része volt. Nekik ez a túlélést jelentette. Mára azonban a modern világ embere eljutott odáig, hogy azzal élhet tovább, ha valóban szán időt a mozgásra.
Több egyéb oka is van ugyanakkor annak, hogy kerüljük az edzést. Nézzünk utána, igaz-e ránk valamelyik.

1. Olyan testmozgást választottunk, amelyik nem való nekünk: csak mert egy barátunknak nagyon bevált a Pilates, nem jelenti, hogy nekünk is tetszeni fog. Ha más típusú mozgást kedvelünk, válasszunk olyat! Menjünk úszni, futni, jógázzunk vagy teniszezzünk akár. A lényeg az, hogy élvezzük is, amit csinálunk, különben nem szánjuk majd rá magunkat.

2. Nem megfelelő a felszerelésünk: ha nem viselünk szellős, könnyű ruhát a mozgáshoz, nem megfelelő az adott sporthoz a melltartónk, cipőnk, felsőnk vagy bármilyen kiegészítőnk, az megnehezíti és kényelmetlenné teszi az edzést. Válasszunk jól!

3. Szégyelljük a külsőnket: sokaknál elriasztó tényező, hogy túlsúlyosak, nem fittek, egyszóval nem érzik magukat edzőterembe valónak. Lényeges dolog, hogy ne járjunk olyan terembe, ahol furcsán néznek ránk, csak mert betettük a lábunkat. Fontos a közeg megfelelő kiválasztása, az elfogadó edzők, edzőtársak, s nem mellesleg a hangulat. Ezen kívül, ne versenynek fogjuk fel a testmozgást – mindenki önmagához képest fejlődik. Saját céljainkkal foglalkozzunk!
Forrás: napidoktor.hu