Gyógyszermentes megoldások pánikroham ellen.
A pánikroham egyre több és több ember mindennapjait keseríti meg, ám szerencsére már számos hatékony megoldás létezik a szorongás és az ezzel járó kellemetlen rohamok leküzdésére.

A következő módszerek, melyek már sokakon segítettek, Barry McDonagh - közelmúltban hazánkban is megjelent - MERJ című könyvében is szerepelnek.

1. Tudatos légzés 

Köztudott, hogy a stressz oldására bevethető az egyik legegyszerűbb és legősibb megoldás, a mély és tudatos légzés. A légzés problémafókuszú irányításával, a különböző légzéstechnikák alkalmazásával a hirtelen rád törő rohamokat is enyhítheted vagy, ha már gyakorlottabb vagy, akár meg is állíthatod így a testedben lassan szétáradó pánikot. 

2. Meditáció 

A meditáció nemcsak rohanó életmód esetén vethető be, de a cikázó gondolatok lenyugtatása és a stressz leküzdése mellett a harmonikusabb mindennapok kialakításában is segítségedre lehet. Ha pedig testileg és lelkileg is odafigyelsz magadra, akkor kisebb az esély egy-egy pánikroham felbukkanására. Ha nem tudod, hogy miként kezdj neki a meditációnak, keress direkt a témával foglalkozó videókat, applikációkat, hisz kezdőként a vezetett meditáció lehet a leghasznosabb és leghatékonyabb módja annak, hogy elsajátítsd ezt a technikát. 

3. Stresszcsökkentő életmódváltás 

Az egészségedre és közérzetedre negatív hatással bíró, zavaró tényezők kiiktatása is sokat segíthet a szorongás leküzdésében. A kellő pihenésnek hála, az idegrendszer is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, míg a koffein, az alkohol és a nikotin elhagyása segíthet a szervezetnek ellazulni, megszabadulni a folytonos izgalmi állapottól. Kávé helyett például válts nyugtató, harmonizáló gyógyteákra. Emellett ügyelj a vitaminokban és nyomelemekben gazdag, változatos táplálkozásra is.

4. Nyugodt környezet 

Érdemes lehet a környezetedből is kiiktatni a zavaró tényezőket. Sokan a kellemes színek erejére esküsznek, míg mások az illatok hatalmában hisznek. Az aroma- és fényterápia mellett érdemes minél több természetes anyaggal, élő növényekkel körbevenned magad, de, ha el kell hagynod a biztonságos menedéket, akkor sem kell kétségbeesned. A tömegközlekedésen rád törő szorongást is enyhítheted, ha például megnyugtató, pozitív érzéseket és emlékeket felidéző zenét hallgatsz.

5. Akupresszúra és reflexológia 

Sokan hisznek az akupunktúra erejében, de, ha félsz a tűszúrástól, akkor is van megoldás. Az akupresszúrás nyomópontok masszírozása vagy a reflexológia elsajátítása is segíthet, hogy a megfelelő pontok stimulálásával csökkentsd a szervezetet ért stressz-szituációk hatását.

6. Mozgás, mint stresszoldó 

A heti rendszerességgel végzett, intenzív testmozgás - akár egy kiadós séta vagy egy rövid kocogás - is igen előnyös lehet. A mozgás során felszabaduló endorfin optimistább és felszabadultabb hangulatba hozhat. A szorongással küzdők esetében nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a mozgás csökkenti a kardiovaszkuláris rizikófaktort is, mely a pánikbetegeknél magasabb az átlagnál.

+1: A MERJ-módszer 

Barry McDonagh könyve a tengerentúlon mát bestseller lett, ami nem is meglepő, hisz egy egyszerű és hatékony módszer leírása, mellyel maga az író is meg tudott szabadulni a rá törő pánikrohamoktól. A Publio Kiadó gondozásában megjelent kötet segíthet a heves szívdobogás, légszomj, izzadás, remegés, görcsök, szédülés, borzongás és hőhullámok csillapításában.