Ha azt mondjuk, hogy csokoládé, akkor először mindenki arra gondol, hogy egészségtelen, hiszen hízlal, és borzasztóan bűnös élvezet. Ezzel szemben pedig a csoki nem csak elképesztően finos, de rengeteg jótékony hatással is rendelkezik, erről pedig sajnos kevesen beszélnek. Nézzük mik ezek a jótékony hatások!
Talán kevesen tudják, hogy több kutatás is megállapította, hogy azok között, akik hetente több alkalommal fogyasztottak csokoládét, majdnem 70%-al kevesebben kaptak szívinfarktust vagy szívrohamot, mint azok között, akik soha nem fogyasztottak csokit. Mondhatni az összes orvos és kutató nagy egyetértésben van azzal kapcsolatban, hogy a magas kakó tartalmú étcsokoládéban rengeteg hasznos tápanyag található meg, amit a szervezetünk fel tud használni. 

Az agyoncukrotott tejcsokoládéval természesen óvatosan kell bánni, és mértéktelen evése valóban elhízáshoz vezethet, ám az étcsokoládék rengeteg jótékony hatású antioxidánst tartalmaznak. Egy amerikai kutatás szerint ráadásul az étcsoki még az idegrendszerre is pozitív hatással van, ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a szervezetünkben beindítják az endorfin, vagyis a boldogsághormon termelést, amely pedig ráadásul csökkenti a fájdalomérzetet is.

A kakaófogyasztás bizonyítottan csökkenti a “rossz” koleszterint a szervezetben, ráadásul növeli a “jó” koleszterin előfordulását, amelynek hatására csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.
 Az étcsokiban flavonolok találhatóak, amelyek megvédik a bőrünket a Nap károsító hatásaitól.
 Fontos, hogy megfelelő csokoládét válasszunk, ami legalább 70%-os. Ha ilyen csokiból fogyasztunk, akkor jó tudnunk, hogy rengeteg ásványi anyagot fogunk bevinni a szervezetünkbe.