Ha úgy gondoljuk, a legeslegjobb parfümmel leszünk igazán hódítóak, tévedünk.
Egy új kutatás ugyanis rámutatott, hogy nincs illat, mely kellemesebb lenne a férfiak számára, mint amikor éppen termékeny napjait éli egy nő.

A svájci kutatók megállapították, hogy azok a hölgyek, akik éppen a legmegfelelőbbek az utódnemzésre, megkülönböztethető illattal bírnak, mely különösen vonzó a férfiaknak. A magas ösztrogénszint és az alacsony progeszteron a leginkább csábító számukra a szaglás tekintetében – hangsúlyozta Daria Knoch, a Berni Egyetem szociálpszichológiai és társadalomtudományi tanszékének munkatársa.

Knoch hozzátette: ezek a hormonszintek magas reprodukciós képességről árulkodnak, azt sugallva, hogy a férfiak valóban azon nők iránt éreznek vonzalmat, akivel sikerrel szaporodhatnak.
A tanulmány 28 nő és 57 férfi bevonásával készült. A hölgyeket arra kérték, hogy ez idő alatt ne használjanak semmilyen illatot, minimalizálják a különféle szagokat magukon, beleértve a szappan, mosószer, alkohol vagy a fűszeres ételekét is.

A hormonális fogamzásgátló szereket nem szedhették a tanulmány idején, egyedül kellett aludniuk és csak illatmentes tisztálkodási szereket alkalmazhattak. Amikor a leginkább termékenyek voltak, illatukat éjjel „begyűjtötték”, azzal, hogy a hónaljuk alá helyeztek egy vattapamacsot.

A férfiakat ezután arra kérték, hogy szagolják meg ezeket laboratóriumi körülmények között és osztályozzák az illatot egy 0-100-as skálán. A hormonszintjeik mérése érdekében a nőktől nyálmintákat is gyűjtöttek.

A kutatók számításba vettek egyéb tényezőket is, melyek befolyásolhatják a hölgyek illatát, beleértve a kortizol stressz hormon jelenlétét és a géneket, melyek hatással lehetnek az immunrendszerre.
Janek Lobmaier, a tanulmány vezetője, az egyetem szociálpszichológiai és szociális idegtudományi tanszék munkatársa elmondta: számos korábbi kutatás állítja, hogy a partner kiválasztása nagymértékben azon alapul: a nőknek és a férfiaknak különbözik az immunrendszere – vagyis a lehető legjobb védelmet szeretnék biztosítani a születendő gyermeknek a kórokozók ellen.

A kutatók felfedezése azt mutatta, hogy csak a reproduktív hormonok befolyásolták a nők vonzerejét. „Ezek a hormonok a női termékenység mutatói – minél magasabb ezek szintje, annál attraktívabb egy hölgy egy férfi számára” – emelte ki Janek Lobmaier.

A tanulmány szerzői rámutattak, hogy korábbi kutatások szintén azt mutatták: az ösztrogénnak pozitív hatása van arra, hogy ránézésre mennyire vonzó egy nő egy férfinak.

A felfedezéseket a Proceedings of the Royal Society B szaklap közölte.