A brit mintára indított száraz novemberhez idén is lehet csatlakozni: ezzel a kampánnyal hívják fel a szakemberek a figyelmet a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire – nők és férfiak számára egyaránt. 
A program célja, hogy aki részt vesz, az legalább egy hónapon keresztül egy korty alkoholt se igyon – ezzel is sokat téve az egészségéért és bízva abban, hogy a későbbiekben is a minimálisra csökkenti az alkoholbevitelt. A szakemberek szerint legalább egymillió embernek van komoly alkoholproblémája Magyarországon.

Száraz november címmel harmadjára indít kampányt a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítására a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány – ezt közölte Békési Tímea addiktológiai konzultáns, az alapítvány munkatársa az M1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint. Békési Tímea felhívta a figyelmet arra, hogy legalább egymillió embernek van komoly alkoholproblémája Magyarországon.

Az alapítvány az „Egy hónap alkohol nélkül” mottóval elsősorban az úgynevezett kockázati alkoholfogyasztókat – azokat az embereket, akik az egészséget károsító mennyiségben fogyasztanak szeszes italt – szeretnék arra ösztökélni, hogy egy hónapig egyáltalán ne igyanak alkoholt – fűzte hozzá.

A fiatal nők ugyanúgy isznak, mint a fiatal férfiak

A szakember utalt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának egy 2017-es kutatására, amely szerint a fiatal nők alkoholfogyasztási szokásai semmiben nem különböznek férfitársaikétól, hozzátéve, ezért fókuszál idei kampányuk a nők alkoholfogyasztására.

A műsorban elhangzott, évente 12 liter tiszta szesz az átlagos alkoholfogyasztás Magyarországon, ez azt jelenti, hogy minden negyedik magyar alkoholista.

A kampány brit mintára indult, a szigetországban tízéves hagyománya van.