Amikor az orvos ránéz a nyelvünkre, millió dolgot meg tud állapítani általános egészségi állapotunkról: van-e vírusfertőzésünk, lázunk, nincs-e túl sok stressz az életünkben, iszunk-e eleget. 
Ezután már pontosabban tudja, hogy mit kell kérdeznie vagy milyen laborvizsgálat támaszthatja alá a gyanúját. Éppen ezért a nyelv alapos vizsgálata arra is jó, hogy egy csomó betegséget korán, még a súlyos tünetek előtt észrevegyünk, és változtathassunk szokásainkon, vagy segítséget kérhessünk, ha szükséges.

Nyelvünk sokat elárul egészségi állapotunkról

Az egészséges nyelv

Rózsaszín, fényes, apró ízérzékelő dudorokkal, és maximum egy vékony, fehér lepedékréteg van rajta.

Ha a nyelv maga...

...abnormálisan sima

A kopasz nyelv olyan gyulladásos állapot, amelynek során a nyelv apró kis dudorjai, papillái elhalnak, így furcsán sima, fényes lesz a nyelv felszíne. Általában autoimmun betegség okozza a papillák pusztulását, például lisztérzékenység, Candida-fertőzés vagy Sjögren-szindróma, amelynek egyik tünete a nyáltermelődés csökkenése. Mivel fájdalmas, égő érzés kísérheti - különösen savas, sós ételek fogyasztása közben -, érdemes orvossal konzultálni a lehetséges okokról és gyógymódokról.

...száraz

Szájszárazságot sok minden okozhat - leggyakrabban a hirtelen szedni kezdett gyógyszerek. Főleg az antidepresszánsoknak, a vízhajtóknak és az antiallergén szereknek van ilyen szövődményük. Nem kell azonban mindjárt a legsúlyosabbra gondolni: kiszáradás vagy hormonváltozás is állhat a háttérben (terhesség alatt, klimax idején). Ha azonban a gyógyszerváltás vagy a nagyobb folyadékbevitel nem oldja meg a gondot, akkor előfordulhat, hogy olyan komoly betegség tünete, mint a cukorbetegség, a májcirrózis vagy a Parkinson-kór, ezért ha a megnövelt folyadékmennyiség nem enyhít rajta, érdemes orvoshoz fordulni.

...durván repedezett

Ijesztő látvány, de ha nem jár fájdalommal, akkor nem kell megijedni. A nyelv maga is ráncosodik a korral, így idősebbeknél gyakori, hogy a korábban sima nyelven mély repedések jelennek meg. Bár ártalmatlan, muszáj foglalkozni vele, ugyanis ideális táptalaj lehet a baktériumok számára, ezért érdemes a szokásosnál gondosabban figyelni a szájhigiéniára: a legjobb erre a nyelvkaparós fogkefe.

...fehér

A sápadt nyelv leggyakoribb oka a dehidratáció - ilyenkor a leggyorsabban a folyadékbevitel növelésével lehet újra rózsaszínné varázsolni. De lázas,fertőző betegségekidején is jellemző látvány.

...eperpiros

Ha magas, több naposlázés kiütések kísérik, és emellett pirossá válik a talp és a tenyér (amelyről hámlani kezd a bőr pár nap múlva), akkor érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, mert valószínű, hogy Kawasaki-kór okozza a tüneteket, amely a kisebb artériák gyulladásával jár, és különösen ötéves kor alatt gyakori. A betegség legsúlyosabb szövődménye a szív koszorúereinek gyulladása, amely csak hosszú hónapok alatt gyógyul meg teljesen. Szerencsére a betegség kezelhető, és minél hamarabb diagnosztizálja az orvos, annál valószínűbb a teljes felgyógyulás.

...málnapiros

Hirtelen magas láz, torokfájás esetén azonnal érdemes belenézni a gyerek szájába, mert ha élénkvörös a torka, a mandulája és a nyelve is, akkor azonnal orvosra és antibiotikumra van szüksége. Bár régen a skarlát súlyos, maradandó szövődményekkel járt és a beteg gyakran hosszú időre kórházba került, manapság az orvostudomány fejlődésének köszönhetően nincs ok az aggodalomra.

...vörös és duzzadt

Valószínűleg glosszitisz, azaz nyelvgyulladás áll a tünetek hátterében. Általában valamilyen kórokozó túlszaporodása okozza a fájdalmat és a furcsa színt. Érdemes orvosnak megmutatni, aki el tudja dönteni, hogy szükséges-e valamilyen gyógyszeres kezelés. Addig időlegesen kamillás öblögetéssel lehet enyhíteni a tüneteket. Mindenképpen fontos utánajárni, mert ha súlyosbodik a helyzet, akkor tályog alakulhat ki.

A szájüregi rák 7 fontos tünete:
- Nem gyógyuló seb,fekélya nyelven, szájüregben
- Nyelés közben érzett fájdalom
- Nem múló dudor a szájban vagy a nyakon
- Hirtelen megváltozott hang, hangszín
- Megmagyarázhatatlan vérzés, zsibbadás a szájban
- Állkapocs-mozgatási nehézség, fájdalom
- Ok nélkül meglazuló fog

...tarkabarka, mint egy térkép

Valószínűleg a térképnyelvnek nevezett állapot alakult ki. Furcsán néz ki, és kicsit ijesztő is, amikor a durva, fehér foltok mellett látni a sima vörös felületeket, de nem kell aggódni: a térképnyelv nem veszélyes, bár tény, hogy a csípős, savas ételek enyhe fájdalmat okozhatnak. Általában a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlzásba vitt fogkrémhasználat miatti irritáció váltja ki, és minden kezelés nélkül, magától is elmúlik - igaz, előfordul, hogy csak évek múlva.

Ha a nyelven látható lepedék...

...fehér, túrószerű

Ha a lepedék vastag, és olyan, mintha aludttej borítaná a nyelvet, akkor ez a szájpenész, amely a közhiedelemmel ellentétben nem csak kisbabák betegsége. Bármikor jelentkezhet, amikor meggyengül az immunrendszer. A leggyakoribb ok az antibiotikumkezelés, a műtét utáni legyengült állapot vagy a túl sok stressz. Kezdeti állapotban az alapos nyelvkefélés, -tisztítás segíthet eltüntetni - de ha nem hozzuk helyre a belső egyensúlyt, akkor bizony visszatérhet. A savanyított ételek, a probiotikumok segíthetnek, hogy helyreálljon a bélrendszer egyensúlya - a jóga és a meditáció pedig a lelki kimerültség oldásában jelenthet sokat. Ha ezek ellenére sem múlik a probléma vagy gyakran visszatér, akkor érdemes kivizsgáltatni, mert cukorbetegség, leukémia vagy HIV-fertőzés is állhat a háttérben.

....fekete

Bár rettenetesen néz ki, valójában elég ártalmatlan állapot. Lázas betegség, antibiotikum-kezelés után előfordulhat, hogy a nyelven lévő nyúlványok túlzott növekedésnek indulnak, és dohányzás, teázás, kávézás vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is elszíneződhet a nyelv. Általában könnyedén ledörzsölhető, ha a fogak mellett a nyelvet is rendszeresen mossuk.

...sárgás, ragacsos

Többnyire bakteriálisfertőzésvagy lázas állapot okozza, illetve amikor hosszabb ideig szájon át vesszük a levegőt, ezért kiszárad a nyálkahártya és elszaporodnak benne a baktériumok. Általában minden kezelés nélkül magától is meggyógyul.

Ha a nyelven olyan furcsa dolgot látunk, mint a ...

...fehér folt

Általában irritáció következményeképp jelenik meg, amikor a sejtek abnormális növekedéssel reagálnak olyan fizikai, kémiai ingerekre, mint például a cigarettázás vagy a nyelv ideges rágcsálása. A folt az esetek többségében magától visszafejlődik - de mindenképpen érdemes orvosnak megmutatni, mert előfordulhat, hogy elrákosodik.

...fájdalmas dudor

Nem kell aggódni miatta, általában mechanikai ingerlés, leggyakrabban harapás okozza a fájdalmat. Mivel az ember szája álmában is mozog, időnként előfordul, hogy úgy harapja meg magát, hogy nem is emlékszik rá. De oka lehet az is, ha idegen anyag kerül a szájüregbe, például fogimplantátum vagy műfogsor. Egy-két hét alatt nyomtalanul el szokott múlni.

...kemény duzzanat

Mivel nem fájdalmas, az emberek többsége hajlamos legyinteni rá - pedig a szájüregi rák a nyelven vagy akár alatta szokott megjelenni. Ha a piros vagy fehér duzzanat 1-2 hét alatt nem múlik el magától, mindenképpen érdemes megmutatni orvosnak.

...fognyomok a nyelv peremén

Ez arra utal, hogy felborult a szervezet vízháztartása, és az egész testben, mint azt a nyelv mutatja, pang a folyadék. Érdemes orvoshoz fordulni, mert leggyakrabban a vese vagy a mellékvese zavara okozza.

Ha kisebb lesz a nyelv...

Furcsa tünet - de előfordulhat. Általában a dehidratáció az oka - amint növeli valaki a folyadékbevitelt, elmúlik. Ha mégsem, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Ha nagyobb lesz a nyelv...

Ha hirtelen kezd el megduzzadni a nyelv, akkor valószínűleg allergiás reakció okozza a tüneteket. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell menni, mert ha nem áll meg a növekedés, a nyelv elzárhatja a légutakat. Más a helyzet, amikor lassacskán, de érzékelhetően lesz egyre nagyobb az ember nyelve, míg végül olyan naggyá válik, hogy amikor kinyújtja az ember, eléri a szájak szélét: ilyenkor ajánlott pajzsmirigyvizsgálatot végeztetni, mert alulműködés lehet a háttérben.

Ha csíp és ég a nyelv...

A leggyakoribb oka a fogkrémallergia. Általában az egyik fő összetevő, a habzásért felelő sodium-lauril-szulfát okozza a tüneteket. Hirtelen alakul ki, de sajnos nem lehet elmulasztani: egyszerűen más, adalékmentes fogkrémet kell találni.