Az ősz elérkeztével még sokan a lenge ruhák mellett teszik le a voksukat. A szikrázó napsütés viszont csalóka lehet: ekkortájt ugyanis a reggelek és az esték már hűvösebbek, ami egyenes úton vezet meghűléshez és az immunrendszer legyengüléséhez.
Tévedés, hogy a felfázásért a hűvös időjárás a felelős, hiszen tüneteit bakteriális fertőzés okozza, de az sem igaz, hogy minden a higiéniai körülményeken múlik, hiszen a hidegben legyengült immunrendszer biztosítja a legkedvezőbb közeget az E. coli baktériumok szaporodása számára, amihez a húgyúti fertőzéseknek mintegy 80-90%-a köthető. Ez nagyon kellemetlen tünetekkel jár, ezért érdemes elővigyázatosnak lenni.

Megelőzés öltözködéssel

Amikor reggelente még hűvös van, ne dőlj be a napsütésnek, inkább öltözz fel rétegesen! Még mindig jobb a kabátot cipelni délutánonként, mint legyengült immunrendszerrel küzdeni a betegségek ellen.

Nagyon jó derékmelegítők kaphatók mindenféle színben, melyeket felvehetsz akár egy vékonyabb póló alá is, ha pedig délután meleged lenne benne, bedobhatod a táskádba. A cipőid közül is válaszd a vastagabb talpúakat, ez már nem a topánkák ideje.

Tőzegáfonya a felfázásra

A jótékony hatású tőzegáfonyából sokféle kivonat, tea és kapszula készül, melyek akár kúraszerűen is szedhetők, és nagy segítséget nyújtanak felfázás esetén. Mivel hatóanyag-tartalmuk nagyon eltérő, az adagolásról érdemes tájékozódni a dobozon feltüntetett útmutatóról. Nem szabad összetéveszteni a fekete áfonyával, ami nagyszerű hatással van például a szem egészségére - a vörös gyümölcs inkább aszalt - nem ritkán erősen cukrozott - változatban kapható a boltokban.

D-mannóz

A D-mannóz nevű cukormolekula az egyik leghatékonyabb természetes szer a húgyúti fertőzésekre, mely a húgyutak belső falán megtapadó E. colit mossa ki a szervezetből. Az antibiotikumokkal szemben ez nem öli meg a baktériumokat, csak eltávolítja őket, viszont így sokkal kevésbé káros a szervezet baktériumflórájára. Lehet ezt szedni megelőzésképp vagy a kezdődő tünetek kezelésére. Bioboltokban, webshopokban por és kapszula formájában is kapható az anyag - bár az ára elég magas, egy doboz akár 6-7 ezer forint is lehet, garantáltan hónapokig is elég.

Vitaminok és sok folyadék

Ősszel még sok szezonális gyümölcs és zöldség kapható, melyek fogyasztása folyamatosan erősíti az immunrendszert. A gyógytea és a bőséges folyadékfogyasztás szintén segítség a betegségek megelőzésében. Ajánlott a mezei zsurló, a cickafark vagy a csalán, hiszen remek vízhajtó hatással rendelkeznek, valamint a palástfű, ami kedvező hatással van a méhre, oldja a menstruációs görcsöket, és a húgyutakat is védi. A gyógynövények ülőfürdőként a tünetek enyhítésében is segítségedre lehetnek.

Fontos leszögezni, hogy a húgyúti fertőzés nem játék: ha az említett módszerek bevetése már késő, vagy használatuk ellenére a tünetek erősödését tapasztalod, feltétlenül fordulj orvoshoz, aki szükség esetén antibiotikum-kúrát írhat elő. Soha nem szabad megvárni, hogy a gyulladás és a fájdalom az egész kismedencére kiterjedjen, mert súlyos szövődményeket okozhat.