Ha bárkit megkérdezünk, hogy milyen fogyókúrás szabályokat szokott betartani, amikor csökkenteni szeretné a testsúlyát, általában minden válaszban ott van az adagok csökkentése, a nassolás mellőzése, a túlzottan korlátozott és szigorúan szabályozott étrend, ami gyakran vezethet a motiváció teljes elvesztéséhez, a feladáshoz és a kudarcélményhez. A szakemberek szerint létezik ennél barátságosabb és – mondjuk úgy – emberségesebb megoldás: amikor megérzésből eszünk, vagyis azt esszük, amit a szervezetünk megkíván, és csak annyit – nem többet és nem kevesebbet.
Ahhoz, hogy elérjük a kívánt testsúlyunkat, fontos, hogy motiváltak maradjunk, hogy hetek vagy akár hónapok múlva is legyen kedvünk diétázni, sportolni, életmódváltás legyen az egészségesebb étrend, ne csak egy kúra, amin szeretnénk minél gyorsabban túl lenni. A szigorú megszorítások és lemondások helyett a szakemberek szerint létezik egy sokkal barátságosabb megoldás arra, hogy fogyjunk, ez pedig az intuitív étkezés, vagyis amikor megérzésből eszünk – azt esszük, amit megkívánunk. E szerint az elmélet szerint ugyanis a szervezetünk pontosan tudja, hogy mire van szüksége, és jelzi a számunkra – fehérjére, szénhidrátra, zsírokra, és így tovább. 

Nekünk nincs más dolgunk, mint figyelni ezekre a jelzésekre, és azt enni, ami szükséges – fehérjét, szénhidrátot, zsírokat, és így tovább. Persze mértéket tartva, vagyis nem szabad többet, de kevesebbet sem enni, mint amennyit a szervezetünk igényel. Így nemcsak elérhetjük az ideális testsúlyunkat, de egészségesebbek is lehetünk, hiszen minden egyes étkezés alkalmával azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat visszük a szervezetünkbe, amikből éppen hiány van, amikre szüksége van a testünknek ahhoz, hogy egészségesen és hatékonyan működjön.

Igen ám, csakhogy amilyen egyszerűnek hangzik mindez, olyan nehéz. Hiszen nem vagyunk hozzászokva, hogy csupán megérzésből cselekedjünk. Kétségeink támadhatnak, amikor megkívánunk egy szelet tortát vagy egy adag sült szalonnát, hiszen annyi éven és fogyókúrán keresztül már jól megtanultuk, hogy mely ételeket szabad enni, és melyeket tilos, ha fogyni szeretnénk. Ráadásul a mennyiség sem mindegy – ehetünk két szelet krémest is, ha annyi kell a szervezetünknek, de lehet, hogy csak egy félre lenne szüksége. De honnan tudhatnánk akkor biztosan, hogy mit és mennyit? Nos, ebben rejlik az intuitív étkezés nehézsége.

Üljünk le és együk tudatosan

A szakemberek azt tanácsolják, hogy étkezések közben mindig legyünk jelen – ne kalandozzanak el a gondolataink, ne tévézzünk, ne foglalkozzunk mással. Az első lépés például, hogy akkor együnk, amikor valóban megéheztünk. Majd figyeljük magunkat, és találjuk ki, hogy mit ennénk a legszívesebben. Lassan együnk, élvezzük az ízeket, az illatokat, élvezzünk minden étkezést.

Szánjunk időt önmagunkra

Bizonyára nagyon elfogaltak vagyunk a hétköznapokban, de a szabadnapjainkon is bőven van mit tennünk. Az evésre sincs időnk, csak leülünk, bekapunk valamit, ami éppen kéznél van, és már rohanunk is tovább. Próbáljunk meg időt szakítani egyrészt magunkra, másrészt az étkezésre. Az öngondoskodás segíthet a megérzéseinket erősíteni, illetve segíthet abban, hogy figyelni tudjunk önmagunkra, a szervezetünk jelzéseire.

Tanuljunk meg bízni a megérzéseinkben

Bármi legyen is az. Vagyis higgyük el, hogy ha cukorra vágyunk, együnk valami édeset, de a zsírtól sem kell félnünk, vagy a szénhidráttól, ha éppen azt kívánja a testünk. Vásárlás közben ne hagyjuk, hogy a reklámok és a különböző marketingfogások befolyásolják, hogy mit vegyünk – hangolódjunk saját magunkra, és tegyük a kosarunkba azokat az élelmiszereket, amiket a szervezetünk súg nekünk.