A tojás lényegében egy biokonzerv, melyben a C-vitaminon kívül csaknem minden hasznos tápanyag megtalálható.
Szénhidráttartalma elenyésző, ám magas koleszterintartalma miatt a szív-és érrendszeri betegeket az orvosok sokszor óvják a fogyasztásától. Szerencsére már több kutatás rávilágított, hogy jóval kevésbé kell tartani tőle, mint azt korábban hitték.
Mit tartalmaz a tojás?
Bár ebbe valószínűleg ritkán gondolsz bele, a tojássárgája lényegében petesejt, mely a madárembrió egészséges növekedéséhez szükséges minden tápanyagot tartalmaz. Magas fehérjetartalma mellett legnagyobb mennyiségben A-, D-, B-, különösen B12-vitamint tartalmaz, emellett bővelkedik luteinben és zeaxantinban is. Ez utóbbiak segítenek megelőzni az időskori látásromlást. Tartalmaz még E-vitamint, értékes ásványi anyagokat - például az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges cinket.
Ennyi a napi tojásfogyasztás felső határa
A British Medical Journal egészségügyi szaklapban jelent meg egy félmillió ember egészségügyi állapotát és tojásfogyasztási szokásait nyomon követő vizsgálat eredménye a közelmúltban. A kutatásban 30-79 év közötti emberek vettek részt. A vizsgálat során a tudósok azt találták, hogy napi egy tojás fogyasztása nemhogy növelné, hanem - épp ellenkezőleg - 11%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
- Napi egy, akár két tojás fogyasztása teljesen rendben van - mondja Dr. Frankie Phillips, a British Nutrition Foundation tagja.
Így fogyaszd a tojást!
A legtöbb dietetikus nem javasolja a tojás sütését, hiszen így megnövekszik a zsír-, illetve koleszterinbevitel. Javasolt inkább a főtt változatot fogyasztanod - ami egyébként élelmiszerbiztonsági szempontból is a legjobb választás, hiszen így kerülhető el legnagyobb eséllyel a szalmonellafertőzés.