A felfázás kellemetlen őszi-téli betegség, amely elsősorban a szebbik nemet érinti. Mivel a nők húgycsöve a férfiakéhoz képest rövidebb, a kellemetlen, csípő érzéssel járó betegséget okozó baktériumok könnyebben jutnak fel rajta a húgyhólyagig - és okoznak gyulladást. A betegség kezeléséhez szükséges gyógyteákat pedig az alábbi galériában találod.
A pitypang - Taraxacum officinale - epehajtó, vízhajtó és veseserkentő hatású. A gyógyászatban a növény összes részét alkalmazzák, de főleg a levele és a gyökere gazdag hatóanyagokban. Zöldjében található réz, cink, de számos aminosav, flavonoid és keserűanyag is. 
A réti legyezőfű - Filipendula ulmaria - cseranyagokat, szalicilvegyületek és illóolajat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatásának köszönhetően remekül alkalmazható enyhe hólyaghurut esetén. A szárított növényből forrázz le egy teáskanálnyit két deci vízzel, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le.
A közönséges nyírnek - Betula pendula - elsősorban a levelét használják gyógyászati célokra. Egy-két teáskanálnyi szárított levélből főzz teát - vesetisztító, vízhajtó hatásának köszönhetően csillapítja a felfázás tüneteit.
Egy teáskanál szárított cickafarkat - Achillea millefolium - forrázz le két deci forró vízzel, és hagyd ázni tíz percig. Napi három-négy csészével is elfogyaszthatsz belőle, panaszaid pár nap alatt enyhülnek majd. Kipróbálhatod a cickafarkból készült ülőfürdőt is felfázás ellen.
A körömvirágot - Calendula officinalis - talán csak krém formájában ismered, ám gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kiváló felfázás elleni tea készíthető belőle. Forrázz le egy teáskanál körömvirágot két és fél deci vízzel, majd lefedve hagyd ázni öt-tíz percig, ezután szűrd le. Fogyassz belőle napi két-három csészével. 
A gyógyászatban alkalmazott csalánlevél - valamint a gyökér - kávésavat és a kávésav-származékokat, telítetlen zsírsavakat, kovasavat és ásványi sókat - káliumot, kalciumot - tartalmaz. Ezeknek köszönhetően a csalánlevélnek vízhajtó és erős gyulladásgátló hatása van. 
A medveszőlő - Arctostaphylos uva-ursi - baktériumellenes hatását elsősorban a benne lévő fenolglikozidoknak és tanninoknak köszönheti. A gyógynövényből készült teát régóta használja a népgyógyászat felfázás ellen, azonban terhes, és szoptatós anyukáknak nem ajánlott.