A D-vitamin elősegítheti a testzsír csökkentését.
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, melyről általános iskola óta mindenki tudja, hogy hiányában angolkór alakul ki - ami a foszfor- és kalciumfelszívódási zavar okozta csontlágyulást jelent.

Ám arra, hogy nemcsak a csontfejlődéshez nélkülözhetetlen, a szakemberek is csak az elmúlt években kezdtek igazán felfigyelni.

A D-vitamin hatása a szervezetre

A D-vitamin előállítására képes a szervezet, ha elegendő napfény éri, illetve, ha az étrendből nem hiányoznak olyan táplálékok, mint a máj, a tojás, a jó minőségű tejtermékek vagy a halolaj. A megfelelő csontfejlődés és az erős fogazat kialakítása mellett az immunrendszer működését is támogatja a vitamin. Mivel az őszi-téli napokon kevesebb napfény éri a testet, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az alábbiakban meghatározott D-vitamin-pótlást javasolja.

Az ajánlott napi D-vitamin-bevitel

- Gyermekek - hat év felett: 600-1000 NE.
- Serdülők: 800-1000 NE.
- Felnőttek: 1500-2000 NE. 
- Elhízott felnőttek: 3000-4000 NE.

Így hat a fogyókúrára a D-vitamin

Egyes vizsgálatok szerint a D-vitamin potenciálisan csökkenti az új zsírsejtek képződését a szervezetben, emellett hatékonyan gátolja a zsírsejtek tárolását is.

A D-vitamin ezen kívül növeli a szervezet szerotoninszintjét, mely neurotranszmitter-szerepet játszik az étvágy szabályozásában, növeli a jóllakottságérzést, csökkentve így a kalóriabevitelt.

Egy vizsgálat során 218 túlsúlyos és elhízott nő fogyását követték nyomon egy éven át. A kutatásban részt vevő minden nő kalóriacsökkentett étrendet követett, emellett sportolt. A vizsgálati alanyok fele kapott D-vitamin-pótlást, a kontrollcsoportnak azonban csak placebót adtak. A kutatás végén a szakemberek azt találták, hogy azoknál, akik megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkeztek, a súlyvesztés átlag 4 kilóval több volt a kontrollcsoporthoz képest.

Egy kutatás során 12 héten át követték nyomon túlsúlyos és elhízott nők súlyvesztését a D-vitamin-fogyasztásuk tükrében. A vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy a D-vitamin szignifikánsan csökkentette a résztvevők testzsírszázalékát.