Mindenki másfajta teát szeret, ki a gyümölcsösöket részesíti előnyben, ki a zöld teát, ki pedig a feketét. A tea alapvetően egészséges, ám ha bátrak vagyunk, érdemes néha új dolgokat is kipróbálnunk. Erre ajánljuk a matcha teát, amely nemcsak erősíti az immunrendszerünket, de emellett még sok-sok jótékony hatással rendelkezik.
Maga a matcha tea a zöld teának egy speciális változata, a matcha szó azt jelenti, hogy por állagú tea. Miközben az általunk oly jól ismert zöld tea az elkészítése során a tealevelek kerülnek a forró vízbe, és a leveleket ki kell dobni, addig a matcha tea esetében ezeket a leveleket először porrá őrlik, így ha forró vízzel érintkeznek, gond nélkül feloldódnak. 

Az eljárásnak köszönhetően a matcha teában milliószor több értékes tápanyag marad meg, mint az összes többi teafélében. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünk védekezzen a szívbetegségek és a rák ellen. 

Kutatások szerint pedig még a vércukorszintet és a vérnyomást is képes szabályozni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a többi teaféléktől eltérően a matcha tea háromszor annyi koffeint tartalmaz, ám ez a koffein a kávéban találhatóval szemben sokkal inkább nyugtató hatású, ennek ellenére lefekvés előtt több órával már inkább kerüljük a fogyasztását.

A matcha tea Japánból származik, így a japán teázási ceremónia egyik kiemelten fontos részének számít. Elfogyasztása éppen ezért mondhatni felér egy meditációval, hiszen a japánok szerint kortyolgatás közben megnő az önbizalmunk is.

Azt fontos tudni, hogy a matcha elég erős ízű, így nyugodtan ízesítsük cukorral. A matchát egyébként nem csupán teához használhatjuk fel, hiszen ételek, azon belül is sós és édes fogások hozzávalója is lehet.