A megfelelő rostbevitel az egészséges táplálkozás egyik alappillére. Mivel a rostok csaknem változatlan formában haladnak végig a bélrendszeren, és a bélbaktériumok legfontosabb tápanyagaivá válnak, hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez is. 
Az élelmi rostok továbbá hosszú időre eltelítenek, csökkentik az éhségérzetet, segítenek elkerülni a vércukorszint-ingadozást és a székrekedést is. Nők számára a napi ajánlott rostbevitel 25 gramm, míg férfiaknak 38 gramm, bár sokan ennek még a felét sem fogyasztják el.

A változatos, vegyes étrenddel hatékonyan bevihető a szervezet számára szükséges és a betegségmegelőzéshez ideális rostmennyiség. Egyes zöldségek, gyümölcsök, magok és gabonafélék csak úgy dúskálnak rostokban, ezért ezeket fontos minél gyakrabban, akár napi szinten betervezni az étkezésekbe valamelyiket.
A tökmag sok magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz, de rostban is rendkívül gazdag: 18 grammot tartalmaz 100 grammonként, így ideális rágcsálnivaló az étkezések között is.
A zab remek forrása a káliumnak, a magnéziumnak, szelénnek, mangánnak, de rostban is bővelkedik. 100 grammonként 10,6 grammot tartalmaz, fehérjével párosítva a leghatásosabb az emésztés segítésére.
A mandula szintén jó ötlet, ha valamit rágcsálnál két étkezés között: tele van magnéziummal, mangánnal, E-vitaminnal, és rostból is 12,5 grammot tartalmaz 100 grammonként.
A sárgaborsó szuper B- és K-vitamin-forrás, de sok káliumot, magnéziumot, kalciumot és fehérjét, valamint rostot is tartalmaz: 100 grammonként 8,3 gramm van benne.
A hüvelyesek közül a lencse is kiemelkedő rostforrás, 100 grammja 7,9 grammot tartalmaz. Gazdag továbbá fehérjében, káliumban, magnéziumban és szelénben is.
A csicseriborsó 100 grammja is tartalmaz 7,6 gramm rostot, így érdemes néha egy finom hummuszt vacsorázni. Szívvédő K-vitamin, kálium és magnézium is van benne bőven.
A chiamag rosttartalma kiemelkedő, 100 grammonként 34,4 grammot tartalmaz. Fehérjében, magnéziumban, kalciumban is gazdag. Erős hatása miatt 15 gramm a napi limit, ennél többet nem javasolt fogyasztani.
A bogyós gyümölcsök, különösen a málna C-vitaminban és mangánban gazdag, és rosttartalma is jelentős: 6,5 grammot tartalmaz 100 grammonként. Szezonon túl mirelitként szerezd be, így is hatásos!
Az avokádó jó forrása az omega-3 zsírsavnak, de káliumot, magnéziumot, A-, E-, C-, K- és B-vitaminokat is tartalmaz. Rostból 6,7 gramm van benne 100 grammonként, guacamole is készülhet belőle.