Szinte nincs az életnek olyan területe, amelyre ne nyomná rá a bélyegét az, hogy mennyire tudunk bízni a képességeinkben és saját magunkban. Pedig ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel, nem lesz olyan akadály, amellyel ne tudnánk megbirkózni.
Kurzusok, előadások és különféle foglalkozások garmadája ígér mélyebb önismeretet, amely által közelebb kerülhetünk magunkhoz, és mindennek birtokában sikerre vihetjük elképzeléseinket, megvalósíthatjuk álmainkat, az elénk gördülő akadályok pedig nem szorongással, hanem egy újabb kihívás izgalmával töltenek el bennünket. Ugye, milyen jó lenne így élni?

Saját sikerünk útjában egyedül mi magunk állhatunk

Mindenki vágyik arra, hogy a saját magába vetett hittel felvértezve megvalósíthassa önmagát, boldogabb és elégedett legyen az életével. Mindehhez persze több összetevő is szükséges, ám a szakértők szerint az első és legfontosabb dolog, amivel rendelkezni kell, az az önbizalom.

Az önbizalom pedig belülről fakad: ha tisztában vagyunk a képességeinkkel, és összhangba tudjuk hozni mindezeket a terveinkkel, vágyainkkal, kevés dolog akadályozhat meg bennünket abban, hogy véghez vigyük, amit elhatároztunk. Saját sikerünk útjában egyedül mi magunk állhatunk, a kudarcainkért pedig nem mások, hanem saját magunk vagyunk a felelősek. De hogyan tehetünk szert nagyobb önbizalomra?

Van, hogy mégis a külső teszi az embert

Az önbizalom megszerzése tulajdonképpen nem egy kemény munka, sokkal inkább egy kalandos utazás, amely során közelebb kerülhetünk saját magunkhoz. Az első és legkönnyebb lépés, ha mindehhez hozzáhangoljuk a külsőnket is - írja a life.

Nem véletlenül született az a mondás, hogy „öltözz a sikerhez”: a ruházat nem csupán a viselőjére van hatással, hanem a környezetére is. Persze egy jól megválasztott öltözék önmagában nem elég a sikerhez, ám az énkép meghatározásában, ezáltal pedig a teljesítményre és az önbizalomra gyakorolt hatásában fontos lehet.

Átgondolni újra

Mindenkivel előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor valamit utólag egészen másképpen csinált volna. Például mást válaszolt volna a főnöke kérdésére, máshogy reagált volna a hosszú ideig tartó sorban állásra a boltban, vagy másképp szólt volna a párjához még az után a kimerítő munkanap után is.

Bocsánatot kérni lehet, visszamenni az időben azonban már nem, ezek a helyzetek mégis alkalmat adhatnak arra, hogy átgondoljuk őket, és újra lejátsszuk a fejünkben az adott helyzetet – ezúttal azonban úgy, ahogy „kellett volna”.Mindebből rengeteget lehet tanulni, és közelebb hoznak bennünket a gyengébb pontjainkhoz.

Napi sikerlista

A sikeres emberek büszkék magukra és arra, hogy meddig jutottak. Azonban nem muszáj cégvezetői székben ülni ahhoz, hogy átélhessük a siker érzését. Csináljunk napi sikerlistát: legyen része a napi rutinunknak, hogy számba vesszük a nap folyamán elért apró sikereket.

Írjunk napi sikerlistát

Ilyenek lehetnek például a határidő előtt befejezett munkák, a segítségnyújtás, a napi edzés teljesítése, vagy akár egy kellemes, mély baráti beszélgetés is. Talán eddig nem is vettük észre, mennyi jó dolog vesz körül, és mi mindenért lehetünk hálásak.

Kritika igen, rosszindulat nem

A visszajelzések fontosak az önértékeléshez, a nem építő jellegű kritikák azonban nem hozzánk adnak, hanem épp elvesznek belőlünk. Ha tisztában vagyunk azzal, honnan jöttünk, mit értünk el eddig, és kik is vagyunk valójában, sokkal nehezebben tudnak bennünket befolyásolni mások, és könnyebben szűrjük ki a rosszindulatú megjegyzéseket.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad adni a másik véleményére, hanem azt, hogy mindenképp a saját javunkra, a magunk építésére használjuk még a számunkra rosszul is eső megjegyzéseket. Gondoljuk át, miért mondta az illető azt, amit, mit érezhetett, és ha úgy érezzük, nincs alapja, akkor tanuljuk meg elengedni.

Lehet kezelni az önbizalomhiányt

Ha úgy érezzük, egyedül nem boldogulunk, mindenképp érdemes felkeresni egy szakképzett pszichológust, aki a megfelelő terápiás módszer alkalmazásával végigvezet bennünket az úton, ahonnan önbizalommal felvértezve térhetünk vissza a mindennapi helyzetekhez és azok megoldásaihoz.