Az elalvás előtti evésről, annak alvásra gyakorolt hatásairól Gyányi Ditta dietetikus beszélt a Csak csajok műsorában.
Mindenkivel előfordul, hogy forgolódva, félálomban tölti az éjszakát, bár a legtöbbször nem tudjuk, mi az oka a rossz alvásnak. Könnyen lehet, hogy csak rosszul megválasztott ételeket vacsoráztunk. Gyányi Ditta dietetikus abban segít eligazodni, hogy mit szabad és mit tilos enni lefekvés előtt. A nehéz, tartósított vagy füstölt húsok, a csokoládé, a kelt tészták és a túlságosan fűszeres ételek, gyümölcsök, az alkohol vagy a nagyobb mennyiségű folyadékbevitel megnehezítik az elalvást.

Arról már mindenki hallott, hogy a langyos tej altató hatású. Ez az állítás a dietetikus szakértő szerint is megállja a helyét. A tej tartalmaz egy triptofán nevű esszenciális aminosavat, amit csak fehérjékből tudunk bevinni a szervezetünkbe, és ami nyugtatja a szervezetet. Emiatt van az is, hogy atejeskávék az ellenkező hatás érik el és nem feldobódunk, hanem elálmosodunk tőle.

Náray Erika színművésznő, a Csak csajok vendége például nem iszik kávét mert szívdobogást kap tőle. Ha a tejhez egy kevés, jó minőségű szénhidrátot is keverünk, az elősegíti a vérben a triptofán felszívódását, s így több melatonin, vagyis alvást segítő hormon termelődik a szervezetünkben.

Amiatt is előfordulhat, hogy nem hat a kávé, mert emésztéskor a vér a gyomorba tódul. Emiatt nem lehet pihentető az alvás. Az agynak kellene az oxigén a nyugodt „pihenéshez”, ami ugye nincs, mert lent van a gyomorban. Megnehezedik az emésztést, ezért felületessé válhat az alvás.

Éhesen általában nem tudunk elaludni, de nem is ajánlott. Gyányi Ditta dietetikus szerint a legjobb, ha valamilyen könnyű ételt eszünk. Csirkemellett, zöldsalátákat, tojást, tésztasalátát, könnyű joghurtot, kefirt, olajos magvakat, főzeléket. Az édesség viszont már egyáltalán nem ajánlott, mert nagyon megemeli a vércukor szintet, ami hirtelen visszazuhan.

Ennek az az eredménye, hogy reggel éhesen ébredünk. Egyáltalán nem jó zsíros ételeketfogyasztani lefekvés előtt. A füstölt húsok rengeteg tiramint tartalmaznak, ez pedig agyserkentő hatású. Ugyanezért tartósított és védőgázos fóliába csomagolt ételek se kerüljenek az asztalra! A savas és fűszeres ételek refluxot, gyomorégést okozhatnak, és megnehezítik a nyugodt alvást. Acsokoládé fogyasztása szintén megzavarhatja álmunkat, ugyanis rengeteg koffeint és tirozint tartalmaz. A pizzához hasonló meleg kelt tészták is nehezen emészthetők.

A gyümölcsök nagyon egészségesek, de magas vitamintartalmuk élénkít, bőséges víztartalmukvízhajtó hatású, a gyomorban savas felmaródást okozhatnak. A túlzott mennyiségű folyadékbevitel szintén megzavarhatja álmunkat. Egy fárasztó napot sokan szeretnek egy-két pohár borral befejezni, csakhogy az alkohol is megakadályozhatja a pihenést.

tejEmellett az energiaitalokat is érdemes kerülni, hiszen a koffeinen kívül taurint tartalmaznak, ami serkenti a szervezetet, és növeli az adrenalinszintet, bár azok, akik jobban bírják a koffeindús italokat, elalvás előtt egy csésze teát nyugodtan elkortyolhatnak. Az avokadó remek ellenszere az idegességnek és az álmatlanságnak: ez magas B-vitamin-tartalmának és többszörösen telítetlen zsírszavainak köszönhető. A narancsfélékben – elsősorban a mandarinban – bróm található, ezért hatásosan nyugtatják fáradt idegeinket.

Az az optimális, ha lefekvés előtt 2-3 órával eszünk utoljára. Ha valaki tudja, hogy hajnali kettőkor még ébren lesz, nem tanácsos éjfélkor enni. Jó, ha este 8-9 óra körül eszünk utoljára.