A pánikroham kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat: örökölhetjük a hajlamot rá, kiválthatja érzelmi stressz vagy pajzsmirigy-túlműködés is. Milyen tünetekről ismerhető fel ez az állapot, és hogyan kezelhető?

A pánikrohamot az alábbi tünetek jelezhetik:

A "harcolj vagy menekülj" reakció olyan hirtelen és intenzíven tör a betegekre, hogy ilyenkor sokan nem tudnak tisztán gondolkodni, sőt akár mozgásképtelenség is felléphet.
 Szorító érzés a mellkasban - mellkasi fájdalom lép fel.
 Légzési nehézség, a torok összeszorulása is megfigyelhető. A beteg úgy érezheti, hogy mindjárt megfullad vagy hányni fog.
 A pánikrohamot elszenvedők úgy érezhetik, valami borzalmas fog velük történni, akár halálfélelem is eluralkodhat rajtuk, még ha tudják is, hogy félelmeik alaptalanok.
 Szédülés, izzadó tenyerek, remegés, a végtagok bizsergése is tapasztalható.
 Hirtelen fellépő, majd gyorsan meg is szűnőfejfájásis jelezheti a rohamot. Fontos azonban megjegyezni, ahogyan a többi tünet sem jelez önmagában pánikrohamot, úgy a fejfájás sem.

Mit tegyünk pánikroham esetén?

Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, mi történik velünk. Legyünk tudatában, hogy ez egy rövid ideig tartó roham, valószínűleg nem árthat nekünk komolyabban, és hogy a világon rajtunk kívül még nagyon sokan élnek át ilyet! Nyugtatgassuk magunkat mindaddig, amíg úgy nem érezzük, hogy kicsit jobban vagyunk!

Meddig tart egy pánikroham?

Nincs két ugyanolyan roham, de általában egyik pillanatról a másikra jelentkeznek a tünetek, és körülbelül 10 perc múlva éri el csúcspontját a rosszullét. Utána egy kicsit könnyebb lesz. A legtöbb pánikroham 20-30 perc alatt lezajlik, ritkán fordul elő, hogy egy órán át is eltartson.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha egyszer-kétszer elvétve fordul elő pánikroham, és néhány perc alatt elmúlik, még nem kell aggódni. Akinél viszont gyakoribbak a rohamok, vagy megerősítést szeretne, hogy alapvetően minden rendben van vele, annak ajánlott felkeresni a háziorvosát. Gyakori rohamok esetén mindenképp javasolt egy kivizsgálás, amely fény deríthet rá, hogy mi váltja ki a rosszulléteket, illetve kizárhatja bizonyos szívbetegségek lehetőségét is.

Hogyan különböztetjük meg a pánikrohamot a szívrohamtól?

A tünetek nagyon hasonlítanak - mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, szédülés, izzadás -, ezért ha valaki először érez ilyet, és valamelyik közeli családtagjánál diagnosztizáltak korábban szívbetegséget, a biztonság kedvéért ajánlott minél hamarabb orvosi segítséget kérnie.

Mit tehetünk hosszú távon?

Az elegendőalvás(felnőttek számára napi 7-9 óra javasolt), a napi 30 perc mozgás, a relaxációs technikák elsajátítása, valamint a cigaretta, a koffein és az alkohol kerülése hosszú távon segítenek hatékonyan csökkenteni a pánikrohamok megjelenésének veszélyét  - írja a Házipatika.com.