Szánkózás, korcsolyázás, síelés, hóemberépítés, hógolyózás - a téli hónapok számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy ne a négy fal közé zárkózva töltsük a szabadidőnket. A fizikai aktivitás és a hideg levegő miatt azonban a téli szabadtéri sportok külön odafigyelést igényelnek az asztmásoktól, mivel ez a két tényező súlyosbíthatja a tüneteiket.
Az asztmás betegek légútjai folyamatos gyulladásban vannak, emiatt több különböző, nem asztmások számára ártalmatlan tényező miatt is rosszabbul érezhetik magukat. A gyulladt légutak érzékenyebben reagálnak a külső hatásokra, így az erősebb illatokra, a pollenekre, a dohányfüstre és a hideg levegőre egyaránt, de az intenzív testmozgás is provokálhat rohamot. A problémát a megfelelő gyógyszerekkel meg lehet előzni, amelyek mérsékelik a légutak gyulladását, ezáltal a betegeknél jó életminőséget elérni - mondta el dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

Az asztma kezelésének célja tehát, hogy a beteg a megfelelő készítményeket az előírt dózisban alkalmazva tünetmentes legyen. Jól kontrollált asztma mellett, tehát ha a beteg nem érzi magát fáradtnak, nem fullad, nem köhög, akkor nem kell lemondania a téli sportokról sem. Érdemes azonban a tervezett sportolás előtt egyeztetni a kezelőorvossal, mert ilyen esetben szükség lehet a kezelés módosítására, illetve azt is tisztázni kell, hogy a páciens hogyan használja a gyógyszereket közvetlenül mozgás előtt és közben, illetve mit tegyen, ha rosszabbul érzi magát.

A legfontosabb tanácsok a szabadtéri sportoláshoz

Ha korábban inkább kerültük a mozgást is és a hideget is, akkor ne egy egyhetes sítábor legyen az első lépés a téli sportok gyakorlása felé. Ha pontosan tudjuk is, hogy hogyan használjuk a gyógyszereinket ahhoz, hogy a szabadban se okozzanak gondot az asztmás tüneteink, illetve arra is felkészültünk, hogy mit tegyünk, ha mégis megviseli a szervezetünket a mozgás és a hideg levegő együttese, akkor is csak fokozatosan vágjunk bele. Vállalkozzunk először csak rövidebb-hosszabb sétákra, fokozatosan növeljük a tempót, majd beiktathatunk egy óra korcsolyázást, alkalmanként egy kis szánkózást. A cél tehát, hogy hozzászoktassuk a szervezetünket a terheléshez.
 Kellő edzettség mellett se feledkezzünk el a bemelegítés fontosságáról. Intenzív testedzés előtt erre nemcsak az izmainknak és az ízületeinknek van szüksége, hanem a légutakat is lényeges hozzászoktatni a hideg levegőhöz. Az intenzív mozgást követő levezetés is éppen ilyen fontos.
 Mivel a mozgás és a hideg levegő szárítja a légutakat, ezért fontos a hidratálás. A tervezett program előtt és alatt is ügyeljünk a folyadékbevitelre, amelyről a téli hűvösebb időjárás miatt hajlamosak lehetünk megfeledkezni.
 Extrém hideg esetén inkább halasszuk el a tervezett szabadtéri programot. Ugyanez érvényes akkor is, ha betegnek érezzük magunkat. Egy légútifertőzésis felerősítheti az asztmás tüneteket, ilyenkor tehát inkább ne kockáztassunk, mert a hideg és a mozgás tovább ronthat a helyzeten.
 A hideg levegő kedvezőtlen hatásait csökkenthetjük, ha a szánk elé olyan sálat teszünk, amely nem szőrös, bolyhosodó, mert annak belélegzése szintén rosszat tehet. Ezzel nemcsak felmelegítjük, de párásítjuk is a belélegzett levegőt.
 Rohamoldó gyógyszer nélkül soha ne induljunk el. Ha úgy érezzük, hogy nehezebben vesszük a levegőt, fulladunk, álljunk meg pihenni és használjuk a készüléket a kezelőorvos utasítása szerint.