A pajzsmirigy túlműködése az egész szervezet működésére kihatással van, még ha nem is mindig okoz jól érzékelhető tüneteket. Amennyiben konzervatív kezeléssel nem állítható helyre a beteg állapota, sebészi beavatkozásra lehet szükség.
A pajzsmirigyhormonok alapvetőek a sejtek energiatermelésének, élettani folyamatainak szempontjából. A szerv túlműködése azanyagcserefokozásával járó állapot, így lehetséges tünetei is a szervezet magasabb üzemmódban való működésével hozhatók összefüggésbe. Jelentkezhet normál étkezés melletti fogyás, hasmenés, szapora pulzus, fokozott verejtékezés és csökkent melegtűrés egyaránt. A panaszok miatt igen könnyű összekeverni az enyhébb pánikbetegséggel, illetve egy-egy stresszes időszakkal. Ezeken kívül jelentkezhet még hajhullás,meddőségés menstruációs panaszok is.

Az orvosi kivizsgálás mindenképpen indokolt a fenti panaszok fellépése esetén. A legfontosabb és legegyszerűbb a TSH szintjének ellenőrzése, amennyiben pedig az csökkent értéket mutat, úgy célszerű a T4 és a T3 értékeket is ellenőriztetni. A laborvizsgálat után javasolt a szerv ultrahangos vizsgálata, illetve szükség szerint finomtű biopszia elvégzése, hogy tisztázni lehessen a probléma okát. Ez lehet a mirigyben esetlegesen kifejlődött hormontermelő göb, vagy esetleg a mirigy diffúz megnagyobbodásával járó strúma, golyva. Az alapbetegség felderítésére pajzsmirigy-izotópvizsgálat elvégzése is indokolt lehet.

A hormonzavar gyógyszeres kezelése

A pajzsmirigy-túlműködés kezelése részben oki, részben tüneti. A leggyakoribb okok közé tartozik az autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór, amely elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti, alapját pedig a szervezet által termelt és a pajzsmirigy sejtjeihez kötődő, azok fokozott működését okozó ellenanyagok képezik. A kórkép elsőszámú terápiás módja a gyógyszeres kezelés, amely a hormontermelést gátolva segít kordában tartani az értékeket. Ha azonban a pajzsmirigy mérete összességében meghaladja az 50 millilitert, vagy az egyébként normális méretű mirigyállományban 3 centiméternél nagyobb göb vagy többszörös göbök igazolódnak, úgy a műtét jelentheti a végleges kezelést. A másik fontos kezelési forma a jódizotópos kezelés. A pajzsmirigy felveszi a páciensnek adott izotópot, amely elpusztítja az érintett szöveteket.

A szerv túlműködésének további gyakori formái idősebb korban jelentkezhetnek inkább. Ez lehet többszörösen göbös golyva pajzsmirigy-túlműködéssel, illetve az egy vagy többgócú autonóm adenoma. Az oki terápia mellett fontos a kísérő tünetek megfelelő kezelése, például pulzusszabályozó, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel, továbbá elengedhetetlen a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlás is.

Mikor segít a műtét?

Sikertelen gyógyszeres vagy jódizotópos kezelés esetén, vagy amikor eleve nem is érdemes elkezdeni a konzervatív terápiát, akkor a műtét hozhat tartós javulást. A beavatkozás során a pajzsmirigy egy részét - vagy annak egészét - eltávolítják, ezzel visszaszorítva a szerv hormontermelését. Érdemes hozzátenni, hogy a mirigy teljes eltávolítása esetén az érintett betegnek élete végéig pajzsmirigyhormonokat kell szednie.

"A leletek áttekintése után mérlegelni kell a kockázat és haszon arányát. Nem szabad ugyanis olyan beavatkozást végezni, amelynek a kockázata nagyobb, mint a várható haszna. Ezt csak a beteggel együtt, a beteg részletes tájékoztatása után lehet eldönteni" - hangsúlyozta dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze  - írja a Házipatika.com.