Számtalan nő folytat szinte véget nem érő harcot a narancsbőrrel és a vastagabb lábakkal. Amennyiben úgy veszi észre, hogy hiába a sok erőfeszítés, még sincs változás, érdemes limfödémára gondolni a cellulit helyett, hiszen a két zavar igen hasonló tüneteket okoz.
Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője a nyirokkeringési zavarát és az arra való kompressziós terápia hatékonyságát ismerteti.

A nyirokkeringés szerepe és zavara

A szervezet működéséért két keringés felel: az egyik a vérkeringés (artériás, vénás), a másik a nyirokkeringés. Utóbbi járul hozzá ahhoz, hogy a nyirkot a szövetektől a szív irányába szállítsuk, emellett igen fontos szerepe van azimmunrendszerműködésében is. Akárcsak a vérkeringés esetén, itt is keletkezhetnek a nyirokkeringést akadályozó zavarok, melyek akár súlyos problémákat okozhatnak, amennyiben a szövet közti folyadék szállítása zavart szenved (általában a nyirokutak károsodása miatt).

Ha a nyirok nem tud a sejtek közül eljutni a vénás rendszerbe, akkor a szövetekben felszaporodik és duzzanatot, ödémát okoz. Ezt nevezzük nyiroködémának, azaz limfödémának. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a panasz (vagyis a duzzanat, fájdalom, feszítő érzés) sosem az egész testre terjed ki, hanem egy-egy testrészre, leggyakrabban a csípőre és az alsóvégtagokra (ujjakat is beleértve). Későbbi stádiumában a bőrön hurkák jelennek meg, melyet igen könnyű összetéveszteni a narancsbőrrel, illetve a plusz zsírréteggel.

"Érdemes tudni, hogy a nyiroködéma okozta duzzanat nem olyan 'tésztatapintású', mint a szív eredetű vénás ödémánál. Ekkor a duzzanat inkább a narancsbőrhöz hasonlít" - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, aki hozzátette, hogy szőrtüszők körül a bőr gyakran be is húzódik az ödéma hatására.

A probléma nem csupán esztétikai gondokat okoz, de az egészségre is káros hatással van, hiszen így romlik a szöveti keringés, vagyis a szövetek oxigén és tápanyag ellátása zavart szenved. Emellett a probléma fokozza a vénás trombózis, fekély, orbánc kialakulásának veszélyét is.

Gyógyítani nem lehet, ám tünetei csökkenthetőek

Először mindig keressük a nyiroködéma okát, mert annak megszüntetése alapját képezi a terápiának. Sajnos a limfödémát maradéktalanul meggyógyítani nem tudjuk, de a tünetek csökkenthetőek a nyirok áramlását segítő kezelésekkel, hogy ne tudjon felgyűlni a szövetek között. Ebben igen nagy segítség a fizikoterápia, a gyógymasszázs, a gépi nyirokmasszázs, a gyógytorna, továbbá a kompressziós terápiák. A cél, hogy minimálisra csökkenjen az ödéma és szűnjön meg a fájdalom azáltal, hogy javul a láb keringése, ezzel együtt a szövetek oxigén- és tápanyag-ellátása fokozódik.

A kompressziós kezelés történhet átmenetileg gépi eljárással és tartósan rugalmas pólya, illetve kompressziós harisnya viselésével. Fontos, hogy a fáslit az első pár alkalommal szakember tegye fel, ugyanis nem mindegy, miként helyezi fel valaki: a helyes technikát el kell sajátítani! A gyógyharisnyák több erősségben (1-s, 2-s, 3-s kompressziós), különböző méretben és hosszban kaphatóak. Az orvos határozza meg a kompresszió fokozatát és hogy térdig, esetleg combig érő harisnyát kell-e viselnie a betegnek. Ügyelni kell arra, hogy a harisnya ne vágjon be sehol, mivel ez csak rontana az állapoton, hiszen akadályozná a keringést. A harisnya felhúzása, a fásli felhelyezése előtt minden alkalommal el kell végezni a kézi nyirokmasszázst.

A nyiroködéma kezelésének elemei

manuális, vagyis kézi nyirok-drainage (masszázs)
 kompressziós terápia (gépi, fásli-harisnya)
 gyógytorna
 testsúlykontroll
 szükség esetén bőrgyógyászati kezelés