Kedvelj és ajánlj minket a facebookon is

Breaking News

Savanyú káposzta: téli szuperétel

A téli időszak igazi gasztronómiai slágere a savanyú káposzta, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges fogás is. Érdemes tehát minél gyakrabban az asztalunkra tenni ezt a finomságot.

Ezért kell gyakran savanyú káposztát enni

A káposzta egyik legelőnyösebb tulajdonsága az emberi fogyasztás szempontjából, hogy igen magas a C-vitamin-tartalma. Bár a savanyítás során ez csökken, még így is jelentős mennyiségű aszkorbinsav marad mind a levelekben, mind a zöldség levében. Mivel a C-vitamint szervezetünk nem képes sem előállítani, sem tárolni, a napi szintű bevitel elengedhetetlen. E vitamin nélkül testünk számos funkciója, így például az immunrendszerünk sem tudna működni.

Ezen felül a savanyú káposzta gazdag forrása a K-, B1- és E-vitaminnak, valamint az ásványi anyagok közül a kalciumnak, a vasnak, a fluornak, a cinknek, a réznek, a káliumnak és a folsavnak. A savanyítási eljárás során megszaporodnak a fejekben azok a savtermelő baktériumok is, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához.

Diétás falatok

Mindeközben a káposzta energiatartalma igen alacsony, 100 grammonként alig 20 kilokalóriát tartalmaz, így fogyókúrázók számára is kiváló választás. A levelek magas rosttartalma pedig hatékonyan támogatja az emésztést, hiszen emészthetetlen anyagként a rostok segítenek kipucolni a salakanyagot a belekből. Ráadásul a káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát semlegesíti a húsok sütése során keletkező rákkeltő vegyületeket.

A savanyú káposzta számos formában kerülhet a tányérra, ennek megfelelően készülhet belőle friss saláta, köret, főétel, savanyúság, de még sütemény is. A legfontosabb persze, hogy lehetőség szerint ne főzzük túl, hiszen ezáltal megőrizhetjük az értékes C-vitamin-tartalmát.

Az alábbiakban egy vegetáriánus, a böjti időszakba tökéletesen illő töltött káposzta receptjét olvashatja. A receptet Erzsike nevű olvasónktól kaptuk.

Böjti káposzta

Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
1 fej fehér káposzta
25 dkg rizs
4 kemény tojás
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor vagy petrezselyem
1 alma vagy birsalma
2 dl tejföl
1 kiskanál pirospaprika
2 kiskanál levesízesítő por
1 kiskanál törött bors
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A vöröshagymát olajban megpirítjuk, néhány percig sütjük rajta a rizst, majd sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük. Ezután egy kevés vízzel nagyjából 5 percig pároljuk. Ha kihűlt, összekeverjük a kockára vágott kemény tojásokkal, majd megtöltjük a káposztaleveleket. Az edény aljára rakjuk a savanyú káposztát, belekeverjük a felvágott kaprot vagy petrezselymet és a felszeletelt almát. Rátesszük a töltelékeket, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hozzátesszük a levesízesítőt, és kis lángon puhára főzzük. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be - írja a Házipatika.com.

Nincsenek megjegyzések