Január első heteiben telt ház van a fitnesztermekben, az újévi fogadalom azonban csak néhány hétig adhat motivációt az életmódváltásra. Személyi edzőt kérdeztünk arról, hogy az edzést és az egészséges táplálkozást hogyan tehetjük a mindennapjaink részévé.
Új év, új én - szilveszter környékén sokan tesznek hangzatos, ám néha nem kellően átgondolt fogadalmakat. Egyeseknek az ünnepek alatt felszaladt kilók jelentik a legnagyobb motivációt arra, hogy a következő esztendőben jobban figyeljenek az étkezésükre, vagy felkeressenek egy fitnesztermet, míg másokat a romló közérzetük sarkall az életmódváltásra. A kezdeti lendület azonban legkésőbb márciusra alábbhagy, mert elveszítjük a motivációt, nem érünk el kellően látványos sikereket, vagy egyszerűen a szürke hétköznapok mellett a helyes életmód lejjebb csúszik a prioritások listáján. Dudás Lili személyi edző, az Életmódváltók programunk egyik mentora ad néhány tippet, hogy a magunknak tett ígéretek tényleg megvalósulhassanak.

Ne legyünk túl drasztikusak

"A leggyakoribb hiba, amit az emberek életmódváltáskor elkövetnek, hogy túl drasztikusan állnak neki a feladatnak. Egyik napról a másikra leállnak a szénhidrát fogyasztásával, és komoly edzésprogramot kezdenek, ezzel azonban átesnek a ló túloldalára" - mondta el a HáziPatika.comnak Dudás Lili. A drasztikus edzésprogram és az éheztetés hetek alatt kimeríti a szervezetet, ráadásul súlyos falásrohamok törnek ránk miatta, ami miatt még hízhatunk is a fogyás helyett. Törekedjünk a fokozatosságra, kezdjünk egyszerűbb mozgásformával, illetve a táplálkozásunkat is fokozatosan alakítsuk át. Utóbbinál fontos, hogy az fenntartható is legyen, és ne a koplalásról szóljon.

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás mellett egy év alatt átlagosan 10-12 kilótól szabadulhatunk meg. Eközben nem kell éheznünk sem, és néha belefér egy-két tiltólistás élelmiszer is - magyarázta az edző.

Radikális helyett következetes életmód

Nem kell egyszerre hatalmas lépéseket megtenni, azokhoz azonban mindig ragaszkodjunk, amiket már elértünk. Ha megfogadtuk, hogy tartózkodunk a lisztes ételektől, ne csábuljunk el minden második héten a pékség illataitól. Ezért is fontos a fokozatosság, hiszen egyik napról a másikra minden bűnös élvezetet elengedni nagy kihívást jelent.

Ne csak leadjuk, tartsuk is meg a súlyunkat

Sokan irreálisan nagy elvárásokat támasztanak az életmódváltás felé már az első hónapokban, és rövid idő alatt látványos sikereket szeretnének elérni. A fent vázolt, drasztikus fogyókúrával gyorsan megszabadulhatunk néhány kilótól, az önsanyargatás azonban nem hogy egészségtelen, de hosszú távon eredménytelen is. Az első hetekben így leadott súly nagy része ráadásul víz, a zsír elégetéséhez nem elég a táplálkozás megváltoztatása, mozognunk is kell - mondta a személyi edző.

Tűzzünk ki részcélokat

Afogyókúraelején általában a végcélt tűzzük ki, vagyis hogy szeretnénk leadni 10-20-30 kilót. Ez azonban, mint írtuk, nem történhet meg egyik napról a másikra, ami sokakban csalódottságot kelt. Kell, hogy legyenek részcélok is, amik teljesítése motiválhat minket a folytatásra. "Hogyha eddig egészségtelenül étkeztünk és nem is sportoltunk, ne várjuk, hogy az első héten megváltjuk a világot. Kezdjük például azzal, hogy lemondunk a cukros és lisztes ételekről, illetve hogy egy-két megállóval többet sétálunk. Sokan kihagyják a reggelit, ami nagy hiba, egy kezdeti lépés lehet az étkezések rendszeressé tétele" - adott tippeket Dudás Lili.

Válasszunk olyan mozgásformát, amit szeretünk

A futás az egyik legjobb zsírégető sport, mégsem való mindenkinek: egyesek rajongva teljesítik a kilométereket, míg másoknak kínszenvedés a futópálya megközelítése. Manapság a fitnesztermek kínálatából bőséggel válogathatunk az edzések közül, próbáljunk ki többfélét is, hogy rálelhessünk a nekünk megfelelőre. Ne ragaszkodjunk csak azért egy csoporthoz, mert a barátunk vagy kollégánk is oda jár, és neki az jött be. Lehet, hogy mi éppen egy küzdősportban, vagy súlyzós edzésben leljük örömünket!

Tudjuk beilleszteni a napirendünkbe

"A leggyakoribb kifogás, amivel elodázzuk a mozgást, az az, hogy nincsen rá időnk. Válasszunk ezért olyan mozgásformát, ami a napi életvitelünk mellé jól beilleszthető" - hangsúlyozta a személyi edző. Egyesek a hajnali órákban, munka előtt keresik fel az edzőtermet, míg mások a nap végén tudnak rá időt találni. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek melyik időpont jön be, és a fogyás szempontjából tulajdonképpen lényegtelen is, hogy a nap melyik szakaszába illesztjük be az edzéseket.

Céljainkhoz válasszuk az edzésformát

Egyesek a fogyás reményével keresik fel az edzőtermeket, míg mások éppen az izomtömegüket szeretnék ott növelni. Ezeket a célokat más-más mozgásformákkal tudjuk csak elérni: a futás kiváló zsírégető például, de az izomtömeget is leépítheti, ha túl sokat csináljuk. Kezdetben a csoportos órák közösségi hangulata motivációt adhat, aki azonban komolyabb izomtömeget szeretne építeni, annak a súlyzós edzés elengedhetetlen - vélekedik Dudás Lili. Fontos ezért átgondolni, hogy mit is szeretnénk elérni, majd ennek tudatában válasszuk ki a nekünk megfelelő mozgásformát  - írja a Házipatika.com.