Sokan önkéntelenül is elrejtik a depresszióra utaló jeleket - hogyan ismerhetjük mégis fel ezeket?
A depressziót gyakran nem ismerik fel, és emiatt nem is kezelik, ártalmas hatásaival azonban nagy mértékben befolyásolhatja az érintettek életét. Milyen trükköket alkalmaznak sokszor öntudatlanul az elrejtésére?

Mindenáron vidámnak és boldognak mutatják magukat

Sokan elrejtik a rosszkedvüket, mert azt tanulták, hogy nem szabad megmutatniuk a valódi érzelmeiket, vagy éppen rosszkedvűnek mutatkozni, mert ezzel csak elrontják mások kedvét. A depresszió azonban nemcsak egy bizonyos, melankolikus embertípusra jellemző, hanem bárkinél előfordulhat. Az, aki állandóan vidám, lelkes és jókedvű, lehetséges, hogy titkol valamit, időnként ugyanis mindenkinek jogában áll rosszkedvűnek lenni.

Folyton attól rettegnek, hogy magukra hagyják őket

A depresszió nemcsak a beteg számára lehet nehéz, de azok életét is megkeserítheti, akik vele élnek. Ezt pedig nem mindenki vállalja, és előfordulhat, hogy a szeretett személy éppen akkor lép ki a depressziós életéből, amikor annak a legnagyobb szüksége van rá. Éppen ezért a depresszióra hajlamos személyek gyakran kimondottan nehezen viselik az elválást, az egyedüllétet vagy éppen azt, ha konfliktusuk van valakivel, aki fontos nekik. Ennek következménye a konfliktuskerülő, megalázkodó viselkedés vagy a túlzott ragaszkodás lehet.

Nagyon hatékonyan találnak ki alibiket

Akár arra kérdezünk rá, miért szednek olyan sok gyógyszert, akár arra vagyunk kíváncsiak, miért nem járnak el szórakozni, a depresszióra hajlamos emberek nagyon hatékonyan képesek kifogásokat és mentségeket kitalálni saját magunknak azért, hogy ne kelljen elárulni a valódi okokat. Gyakran megtanulják, hogyan rejtsék el, hogy éppen a mélyponton vannak, és azt is, hogy milyen kibúvók a leghitelesebbek.

Furcsa evési vagy alvási szokásaik vannak

A depressziósok sokszor a normálistól jelentősen eltérő szokásokat vesznek fel, például túl keveset vagy éppen túl sokat alszanak, nem esznek vagy éppen ellenkezőleg, falási rohamaik vannak. Emellett meglepően jól ismerhetik azt, hogy egyes szerek (alkohol, koffein, cukor, gyógyszerek stb.) milyen hatással vannak a szervezetükre, és meglepő ritmusban, kombinációban használhatják ezeket vagy éppen túlzásba vihetik a használatukat.

Különleges módon fejezik ki magukat

Sok nagy művészre, íróra, zenészre, gondolkodóra jellemző volt a depresszió. A mély, sötét érzelmek gyakran egészen különleges módon mutatkoznak meg, és a depresszióra hajlamos egyén tehetséges lehet valamilyen művészeti ágban, meglepő és különleges módon fejezheti ki magát  - írja a Házipatika.com.