Az öregedésnek nem feltétlenül kell egyet jelentenie a fizikai hanyatlással. Természetes, hogy egy bizonyos kor után már szinte semmilyen téren nem olyan a teljesítőképességünk, mint fiatalon, de ha kicsit odafigyelünk magunkra, akkor hosszú távon is egészségesek, és fittek maradhatunk.

Mini edzés a lépcsőn

Már néhány apró, de egészséges szokás is rengeteget tud számítani hosszú távon. Az egyik ilyen, ha elhatározzuk, hogy amikor csak tehetjük, inkább a lépcsőt választjuk. Ennek nem csak annyi az előnye, hogy így biztosan nem szorulunk be a liftbe: a lépcsőzés erősíti az izmokat, az ízületeket, segít megőrizni az egészséges testsúlyt, és serkenti az endorfintermelést is.

Ha egy hosszabb lépcsővel kerülünk szembe, fogjuk fel úgy, mint egy váratlanul jött lehetőséget egy mini edzésre. Persze mindig tartsuk szem előtt, hogy mennyit bírunk fizikailag!

Rendszeres szűrővizsgálatok

Ahogy idősödünk, egyre jobban foglalkozunk az egészségünkkel. Ennek sokszor az az oka, hogy egyre több betegség utolér minket. Viszont a problémák többsége könnyen orvosolható, de csak akkor, ha időben elcsípik.

Legyen szem előtt egy naptár, amiben vezetjük, hogy mikor milyen vizsgálatra kellene mennünk, és járjunk utána, hogy az életkorunknak megfelelően melyek azok a szűrővizsgálatok, amelyeken évente, vagy két évente feltétlenül érdemes részt venni.

Babfogyasztás a hosszú életért

Meglepő módon az egészség hosszú távú megőrzéséhez a babfogyasztás is hozzájárulhat. Dan Buettner, a National Geographic szerzője írt arról hosszú értekezést, hogy hogyan táplálkoznak a világ leghosszabb ideig élő emberei, és kiderült, hogy szinte minden nap esznek babot.

A hüvelyesek rostban gazdagok, remek fehérjeforrásnak számítanak, valamint kevés zsír és sok antioxidáns van bennük. Emellett olcsók és rengetegféleképpen elkészíthetők, így a fogyasztásukat szinte mindenki megengedheti magának.

Élet a négy falon kívül

Hogy az egészséges öregedésben mennyire fontos szerepe van a fizikai aktivitásnak, arról már rengeteg tanulmány született. Szerencsére arról is egyre több szó esik, hogy mennyire nagy jelentősége van annak, hogy az emberek idősebb korukban társadalmilag is aktívak maradjanak.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a magány káros az egészségre, és azok, akik nem járnak társaságba és nem tartják a kapcsolatot rendszeresen a családjukkal és a barátaikkal, gyakrabban betegek, depressziósak, és rövidebb ideig is élnek. Használjuk ki, hogy a gyerekeink már nagyok, vagy ki is repültek, és egyre több a szabad időnk! Járunk társaságba és a szervezetünk meghálálja majd  - írja a Házipatika.com.