Egyszerű módszerrel is enyhíthetőek az ajak szélén megjelenő, kellemetlen duzzanatok.
Kutatások szerint a világ lakosságának körülbelül kétharmada hordozza a herpeszvírust. Ha egyszer bekerül a szervezetbe, sajnos nem múlik el, hanem tovább él az idegsejtekben. Jó hír, hogy sok ember egyáltalán nem produkál tüneteket, akik viszont nem ilyen szerencsések, leggyakrabban az ajkain jelennek meg a kellemetlen és fájdalmas duzzanatok. Ezek ellen többféle házi módszerrel is fel lehet venni a küzdelmet.

A herpesz így enyhíthető

Próbálkozhatunk például fokhagymával, amelyben erős mikrobaölő anyagok vannak, amelyek segíthetnek lehúzni a duzzanatot, és a gyógyulás idejét is felgyorsíthatják. Aherpeszokozta duzzanatra közvetlenül kenhetjük a fokhagymát, és ha már idejekorán megtesszük, akkor megakadályozhatjuk, hogy tovább nőjön. A borsmenta-, illetve teafa-illóolaj is segítséget nyújthat: mindkettő baktériumölő és fertőtlenítő hatású, és kutatások szerint megakadályozhatják a herpesz növekedését, ha időben elkezdjük a kezelést. Egy teáskanál vivőolajban (kókusz, olíva, jojoba) oldjunk fel két csepp illóolajat, és egy kis vattadarab segítségével kenjük az érintett területre, de csak akkor, ha még nem jelentkezik kisebesedés.

A herpesz belobbanásának elejét vehetjük azzal is, ha tudatosan erősítjük az immunrendszerünket, amire remek módszer a C-vitamin. Együnk minél több C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget, és szükség esetén táplálékkiegészítő formájában is szedhetjük. A herpeszt kezelhetjük citrombalzsam-kivonatot tartalmazó ajakírrel is, amelynek szintén gyógyító és antibakteriális hatása van. Rendszeres alkalmazás esetén akár felére rövidítheti a gyógyulási időt. Szintén kenhető közvetlenül a herpeszre az aloe vera növény leveléből kinyert nedv is. Baktériumölő hatású, így megakadályozza a felülfertőződést, felgyorsítja a gyógyulást, és csillapítja a fájdalmat, illetve a diszkomfortérzést. Íze meglehetősen keserű, így használata után próbáljuk megállni, hogy a szánkat nyalogassuk. Ha nincs aloe vera növényünk, akkor az abból készült gél is jó megoldás.

Az édesgyökér szintén gyógyhatású a benne található vírusölő anyagoknak köszönhetően. Tehetjük közvetlenül a duzzanatra, de a kivonatát is szedhetjük kapszula formájában. Bevethetünk echinaceát is, amely igen hatékony immunerősítő, és számos formában elérhető a patikákban, illetve gyógynövényboltokban. A herpesz miatt megsérült bőrfelületet e-vitaminos olajjal is kezelhetjük, amely jelentős mértékben felgyorsítja a bőrsejtek regenerálódását, illetve a sebgyógyulást  - írja a Házipatika.com.