Manapság már igen fejlett az orvostudomány, így nagyon sok információ áll rendelkezésre a szervezetünkről és az egészségünkről. Ezek közül néhány igencsak meglepő.

A nőknek több alvásra van szükségük

Nagyon érdekes például, hogy a Duke University szakemberei által végzett kutatás megállapította, hogy a nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. Az elégtelen alvásmennyiség hatására a nők fizikai és szellemi teljesítőképessége is csökken, és nagyobb mértékben, mint a férfiak esetében. Gyakrabban lesznek depressziósak, és reggelente is ingerlékenyebbek.

Fiatalos külső - hosszabb élet

Az is különösnek mondható, hogy tudományos bizonyíték van rá, hogy akik fiatalabbnak látszanak a koruknál, hosszabb ideig is élnek. Dán kutatók fedezték fel, hogy már akár abból megállapítható, hogy valaki hosszú életű lesz-e, hogy megnézzük az arcát. Ha valaki fiatalabbnak látszik, mint amennyi, tovább is fog élni: ez a DNS-ébe van kódolva.

Egészségesebb a sok barát

Szintén érdekes tény, hogy azok a férfiak, akiknek sok barátjuk van, egészségesebbek. Az Oxford Egyetem kutatói szerint minden férfinak találkoznia kellene 4-5 barátjával legalább heti 2 alkalommal. Akik így tesznek, kisebb eséllyel lesznek depressziósak, és az immunrendszerük is erősebb.

A fagyoskodás segít a fogyásban

Valószínűleg azt is kevesen tudják, hogy egy kis fagyoskodás milyen sokat segíthet a fogyásban. Az ausztrál Garvan Institute kutatói bebizonyították, hogy 10 perc vacogás a kinti hidegben több zsírt éget el, mint egy 60 perces edzés. Ez az adat az úgynevezett barna zsírszövetre vonatkozik, amely nem tárolja az energiát, hanem épp ellenkezőleg: a kalória égetésével vesz részt a test hőtermelésében, ezért hidegben a legaktívabb.

A kerékpározás így hat az immunrendszerre

Persze, a mozgás fontosságát senki nem vitatta, sőt - a Birmingham University szakemberei kiderítették, hogy a kerékpározás megfiatalítja az immunrendszerünket. Erre úgy jöttek rá, hogy 55-79 éves emberek egészségi állapotát vizsgálták, akik mindennap bicikliztek néhány órát. Az ő szervezetükben csaknem ugyanannyi T-sejt (immunsejt) termelődött, mint egy átlagos huszonévesében, ami azért nagy dolog, mert a T-sejtek termelődése körülbelül 20 éves kortól lassulni kezd.

Egészséges a körömrágás?

Az egészséggel kapcsolatos érdekes tény még, hogy a gyerekkori körömrágás, bármilyen rossz szokás is, valójában egészséges. Kanadai kutatók rájöttek, hogy a körömrágós gyerekek immunrendszere felnőtt korára erősebb lesz, mivel kiskorukban a körömrágás miatt több kórokozó jut a szervezetükbe, és így sok betegséggel, allergénnel szemben ellenállóbbak lesznek.

Fehérköpeny-szindrómások

Szintén meglepő, hogy Föld népességének nagyjából 20 százaléka, azaz körülbelül minden ötödik ember úgynevezett fehérköpeny-szindrómában szenved. Ezek az emberek tudat alatt kifejezetten tartanak az orvosoktól, és ha belépnek valamilyen egészségügyi intézménybe, megemelkedik a vérnyomásuk. A terhességük első heteiben járó nőknél még gyakoribb ez a jelenség  - írja a Házipatika.com.