A sétát sokan alulbecsülik, mondván, hogy mivel nem kifejezetten megerőltető mozgásforma, biztosan érzékelhető hatása sincsen. Ez azonban tévedés. Lássuk a rendszeres séta egészségügyi előnyeit!

Égeti a kalóriákat

A mindennapi séta fogyókúránk egyik nagy segítője lehet. Gyaloglás során ugyanis energiát használunk, és minél gyorsabban sétálunk, annál több kalóriát égetünk.

Mindenki számára tökéletes

A séta minden életkorban tökéletes mozgásforma,  kíméletessége miatt pedig az ízületi gyulladásban szenvedőknek is ideális lehet. Emellett javítja az egyensúlyérzéket is, ami az idősebbek számára különösen fontos lehet, hiszen így megelőzhetőek az esések.

Csökkenti a stresszt

A séta hatékonyan csökkenti a stresszt, sőt napi fél óra gyaloglás javítja azimmunrendszerműködését is, így aki rendszeresen sétál, kevesebbet lesz beteg.

Diabétesz megelőzése

Egy kutatás szerint a rendszeres séta segít csökkenteni a vércukorszintet, ezáltal pedig a diabétesz kialakulásának kockázatát is.

Erősödnek a csontjaink

A rendszeres séta abban is segít, hogy erősebbek legyenek a csontjaink. Így hozzájárul, hogy ellenállóbbak legyünk a csontritkulással, illetve a törésekkel szemben.

Boldogabbak leszünk

Gyaloglás hatására az agy szerotonint és dopamint bocsát ki, ami mozgás közben, illetve mozgás után is javítja a hangulatunkat. Kutatás szerint ez a hatás még erősebb, ha a lépéseket a szabad levegőn, és nem egy edzőteremben, például a futópadon tesszük meg.