Szívritmusunk méréséhez még eszközre sincs feltétlenül szükségünk. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, mert így nagyon sokat megtudhatunk arról, hogy milyen állapotban van a szervezetünk.
Házilag is ellenőrizhetjük
Ha tudni szeretnénk, hogy milyen a szívritmusunk, akkor az American Heart Association ajánlása szerint viszonylag egyszerűen megmérhetjük házilag is. Tapintsuk ki valahol a pulzusunkat - a nyakon, a könyökhajlatban vagy a csuklón -, indítsunk el egy stopperórát, és egy percen át számoljuk a lüktetéseket. Fontos, hogy nyugalmi állapotban legyen a szervezet, a mérést ülve végezzük (és például ne közvetlenül mozgás vagy akár egy kávé elfogyasztása után), és ismételjük meg kétszer-háromszor, hogy biztosak legyünk a pontos eredményben.

Milyen az ideális pulzus?

A legtöbb ember nyugalmi pulzusszáma 60 és 100 között van percenként. Számos körülmény befolyásolhatja, hogy a miénk pontosan mennyi. A rendszeres testmozgást végzőknek például általában alacsonyabb a nyugalmi pulzusa, mivel szívizmaik erősebbek és hatékonyabban működnek. Bizonyos gyógyszerek, a felfokozott érzelmi állapot, a környezet hőmérséklete, sőt a levegő páratartalma is befolyásolhatja a szívritmusunkat.

Az alacsony pulzus okai

Ha percenként 60-nál kevesebbet ver a szívünk, annak több oka lehet. Egy egészséges ember esetében például jelezheti azt is, hogy kiemelkedően jó fizikai állapotban van. Az élsportolóknál előfordulhat 40 körüli érték is, köszönhetően annak, hogy jóval fittebbek az átlagnál. Egyes esetekben viszont az alacsony szívritmus, más néven bradycardia egészségügyi problémákat is jelezhet, például szívkárosodást. Emellett lehet pajzsmirigy-alulműködés tünete, jelezheti, hogy túl magas a vér káliumszintje, illetve bizonyos fertőzéseket is, például a Lyme-kórt.

Akinek alacsony a szívritmusa, általában fáradtnak, bágyadtnak érzi magát, ájuldozhat, zavarodott lehet, tapasztalhat nehéz légzést, erőtlenséget is. Ha a problémát nem kezelik,  vérnyomásgondokhoz, mellkasi fájdalomhoz, súlyos esetben szívleálláshoz is vezethet, így mindenképpen tudatni kell orvosunkkal, ha ezt tapasztaljuk.

Miért lehet magas a pulzus?

Akárcsak az alacsony, úgy a szokásosnál magasabb szívritmus is előfordulhat tökéletesen egészséges embereknél. A mozgás, a sport megemeli a szívritmust, különösen, ha intenzív, és nagyobb mértékű izzadással jár. Bizonyos érzelmek, illetve a koffeinbevitel és egyéb stimulánsok is felgyorsíthatják, illetve várandósság alatt is nőhet a nők pulzusa. Emellett bizonyos gyógyszerek, illetve természetesen betegségek is okozhatják.

A vér alacsony káliumszintje, a vérszegénység, az asztma, illetve a pajzsmirigy-túlműködés is kiválthatja a szívritmus emelkedését, akárcsak bizonyos szívbetegségek, például a kardiomiopátia vagy a ventrikuláris tachycardia. A Heart című szaklapban jelent meg egy tanulmány, amely arról szól, hogy a magasabb nyugalmi pulzusszám a gyengébb edzettségi állapot jele is lehet, és megnövelheti a korai halálozás esélyét.

A magas szívritmus gyakran párosul szabálytalan szívveréssel, mellkasi szorítással, fájdalommal, nehézlégzéssel, szédüléssel, fáradékonysággal. Vannak azonban, akiknél semmi egyéb tünet nem jelentkezik - éppen emiatt érdemes egy-két hetente pár percet szánni rá, hogy megmérjük a pulzusunkat, és vezessük az eredményeket.