Emésztőrendszerünkről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy állandó állapotot mutat, pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy folyamatosan változik. Főleg az befolyásolja, hogyan táplálkozunk.

Velünk élő baktériumok

Mikrobiomnak nevezzük az emberrel (vagy állattal) együtt élő, vele együttműködő és egymásra kölcsönösen ható mikrobaközösséget. Ennek egy része az emésztőrendszerünkben él. Emésztésünk pedig folyamatosan változik, köszönhetően az elfogyasztott ételeknek, illetve egyéb, életmódbeli tényezőknek. Éppen ezért teljesen logikus, hogy ha valaki a vegyes táplálkozásról áttér a kizárólag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztására, akkor ez az emésztőrendszerére is hatással lesz.

A beleinkben élő, jótékony hatású gombákat és baktériumokat probiotikumoknak is nevezzük. Ezeknek a szaporodáshoz és a túléléshez tápanyagra van szükségük - ezeket a tápanyagokat nevezzük prebiotikumoknak. A prebiotikumok elsősorban a növényekben lévő, természetesen előforduló cukrokban és rostokban találhatók meg.

Nem mindegy, mit eszünk

Ha olyan étrendre váltunk, amely főként - vagy kizárólag - növényi eredetű élelmiszerekből áll, akkor több prebiotikum kerül a szervezetbe, így több táplálékot kapnak a jótékony hatású baktériumok, gombák. Ennek hatására mennyiségük megnő, amitől az emésztőrendszer egészségesebb lesz. Ez pedig nemcsak az emésztésre és az anyagcserére, de általános egészségi állapotunkra is pozitív hatást gyakorol.

Ha növényalapú étrendre váltunk, akkor a nagyobb mennyiségű bevitt rostnak köszönhetően csökkennek a belekben lévő gyulladások és a vastagbélrák kockázata is. Sőt az emésztőrendszer egészséges működésének köszönhetően egész testünkben kisebb eséllyel alakulnak ki gyulladások. Természetesen mindez időbe telik.

A jó hír pedig, hogy az előnyöket nemcsak akkor élvezhetjük, ha száz százalékban növényi étrendre térünk át - már az is rengeteget számít, ha a korábbinál jóval több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, és ezek teszik ki az ételeink 70-75 százalékát. Fontos hozzátenni, hogy a vonatkozó kutatások még kezdeti szakaszban járnak - de egyre több a bizonyíték rá, hogy a növényi alapú táplálkozás számos előnnyel jár az emberi szervezet számára. Valószínűleg azért, mert mikrobiomunkkal ez áll a legnagyobb harmóniában.