Vannak diéták, amelyek arra biztatnak minket, hogy egy pohár langyos, citromos vízzel kezdjük a napot. Aki ezt alkalmazza, gyors fogyást vár a módszertől - a szakértő szerint viszont ennek a reggeli rutinnak alig van hatása.
A citromos víz éhgyomorra fogyasztásától a legtöbben azt várják, hogy az emésztés felgyorsulása miatt csak úgy "leolvadnak" róluk a felesleges kilók. Horváth Kata, a Duna Medical Center dietetikusa azonban nem tartja túl jó ötletnek a szokás bevezetését.

Citrom nélkül is jó a víz

Igaz, hogy a megnövelt vízfogyasztás érezhetően serkenti az emésztést, de ez bizonyítottan működik citromlé nélkül is - hangsúlyozza a szakember. A megfelelő folyadékbevitel egyébként az agyműködésre, a vérnyomásra és a bőr feszességére is jó hatással van, ezért mindenkinek ajánlott napi 2,5-3 liter folyadékot innia.

A citromos vizet inkább azért ajánlják a cikkek, mert cukor nélkül fogyasztva kiváló alternatívája lehet a magas kalóriatartalmú édes üdítőknek és gyümölcsleveknek. A citromos víz ráadásul jobban "itatja magát", mint a tiszta, így könnyebben elfogyasztjuk belőle az ajánlott napi mennyiséget, miközben alig tartalmaz kalóriát.

Vitaminforrásnak nem elég jó

Azt gondolhatnánk, hogy a citromos víz a vitamintartalma miatt is jót tesz az egészségünknek. Egy szelet citrom leve azonban körülbelül 1 milligramm C-vitamint tartalmaz, így 60 pohárral kellene meginnunk egy nap alatt, hogy elérjük az ajánlott 60 milligrammos beviteli mennyiséget.

Emellett bár a citromban megtalálható flavonoidok és antioxidánsok bizonyítottan rákellenes hatásúak, a citromos víz fogyasztásával még ezt az előnyüket sem tudjuk kiélvezni. Egy pohár itallal - amelyben 1-2 szelet citrom van - ugyanis ezekből is csak elenyésző mennyiséghez jutunk hozzá, ami kevés a daganatos megbetegedések megelőzéséhez.

Lúgosításra és méregtelenítésre sem használható

A tévhittel ellentétben a citromos víz nem lúgosít, mert az ételek pH-értéke nincs hatással általános egészségünkre - hangsúlyozza a dietetikus. Testünk fenntart magának egy optimális határok közötti pH-értéket, amelyet nem tudunk étkezési szokásainkkal befolyásolni. Így többek között az ízületi gyulladás és a terhességi cukorbetegség megelőzésére is hatástalan a citromos víz.

De méregtelenítő hatást is hiába várunk tőle, hiszen ezt a májunk és a veséink végzik. Nincs tehát szükségünk semmilyen csodaszerre, mert sem méreglerakódásunk, sem "koszos beleink" nem lehetnek - emeli ki a szakember.

Nem ez a legjobb tipp

A citrom rosttartalma miatt eltelíti az embert, így segít elkerülni a súlygyarapodást és támogatja az emésztőrendszer munkáját. A kifacsart citrom leve azonban már csak kis mennyiségű rostot tartalmaz.  Ezért a dietetikusok azelhízásellen sokkal hatékonyabbnak tartják a magas rosttartalmú ételek - a zab vagy a hüvelyesek - napi többszöri fogyasztását, valamint a rendszeres testmozgást.

Az egészséges fogyáshoz ezeket a kulcsszavakat kell megjegyezni az étkezésben: rendszeresség, mértékletesség, változatosság, valamint nagyobb mennyiségű rost, zöldség és gyümölcs fogyasztása. Az életmódban pedig a kiegyensúlyozottság, a heti legalább kétszeri mozgás és a pihentetőalvásjátszik fontos szerepet - emeli ki Horváth Kata.