A szelén szervezetünk sok alapvető funkciójában szerepet játszik a szaporodástól a fertőzések elleni küzdelemig. Az alábbi ételekben bőven van belőle.

Brazil dió

Az egyik legjobb szelénforrás: 6-8 szem dió több mint 500 mikrogrammot tartalmaz. Nagyon fontos, hogy heti egy-két alkalomnál többször ne együnk belőle, és akkor is legyünk elővigyázatosak a mennyiséggel, nehogy szelénmérgezést kapjunk.

Halak

Sárga úszójú tonhal, szardínia, osztriga, kagyló, rák, lazac homár, pisztráng - mind nagyszerű szelénforrás. A sárga úszójú tonhal húsában található a legnagyobb mennyiség.

Sonka

Sonkát nem szabad túl gyakran fogyasztani, mert általában igen magas a nátriumtartalma. Ugyanakkor meglehetősen jó szelénforrásnak számít, egy adagban benne van egy felnőtt napi szükségletének több mint fele. Általánosságban elmondható, hogy a sertéshúsnak magas a szeléntartalma.

Marhahús

A marhahúsban is sok a szelén - hogy pontosan mennyi, attól is függ, hogy a hús az állat melyik testrészéből származik. A legtöbb a combban, a hátszínben és a májban található, de a sima darált marhahús is tartalmaz adagonként körülbelül 18 mikrogrammnyit.

Pulyka

Egy adag csont nélküli pulykahúsban több mint 30 mikrogramm szelén található. Egy pulykás szendvics, amely ásványi anyagokkal dúsított kenyérből készül, nagyszerű szelénforrás.

Csirke

Egy adag csirkehúsban 22-25 mikrogrammnyi szelén található. Egy adag körülbelül akkora darab húst jelent, mint egy pakli kártya.

Tojás

Egy darab kemény tojásban körülbelül 20 mikrogramm szelén van, ami a napi szükséglet több mint egyharmadát jelenti.