Ha nem szeretnénk, hogy sárgának tűnjenek a fogaink, a fogzománc épségének megőrzésére kell koncentrálunk.
A fogzománc a fog külső rétege, és alapjáraton kékes-fehéres-szürkés színű, esetleg enyhén áttetsző. Az alatta található réteg a dentin, amely a zománc vékonyodásával válik egyre láthatóbbá: ennek színe sárgás árnyalatú.

Ne használjuk túl gyakran szájöblítőt!

A zománcnak káros a száraz száj, mivel a nyál olyan ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani a pH-egyensúlyt a szájüregben, ez pedig a zománcot is védi.  Ezért is fontos a gyakori folyadékfogyasztás. A túl savas szájöblítők elvékonyítják a zománcot, ezért érdemes inkább gyakrabban fogat mosni vagy rendszeresen eljárni fogorvosi tisztításra.

Óvatosan a savas zöldségekkel és gyümölcsökkel!

Az olyan gyümölcsök, mint a citrusfélék, az ananász, a paradicsom, az ecet, a szénsavas üdítők, a sportitalok és bizonyos salátaöntetek is rosszat tesznek a fogzománcnak. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem szabad fogyasztani ezeket, de utána mindig érdemes vizet inni. Ugyanez a helyzet olyan, elszíneződés okozó élelmiszerekkel is, mint az áfonya vagy a vörösbor.

Legyünk mértékletesek a kávéval!

Már napi két-három kávé elfogyasztása is sárgíthatja a fogakat, mivel a zománc porózus szerkezetű.  Valamennyit segíthet, ha gyorsan felhajtjuk  a kávét ahelyett, hogy kortyolgatnánk, vagy esetleg szívószállal isszuk.

Tegyük le a cigarettát!

Kevés dolog sárgítja annyira a fogakat, mint a dohányzás. A cigarettában lévő vegyi anyagok elszínezik a zománcot, ráadásul számos íny-, illetve fogbetegség kialakulásáért is felelősek.

Ne sikáljuk túl erősen a fogakat!

A rendszeres fogmosás nagyon fontos. Ha viszont túl gyakran, illetve túl erősen dörzsölve tisztítjuk a fogakat, akkor hosszú távon károsíthatjuk a zománcot  - írja a Házipatika.com.