Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ha hetente háromszor 30 ugró mozdulatot végzünk, akkor ez segíthet megakadályozni az úgynevezett törékeny csontbetegség kialakulását.

Hogy működik a gyakorlat?

A Manchester Metropolitan University szakembere, Dr. Galin Montgomery 14, az 50-es éveiben járón nőn tesztelte, hogy valóban működik-e az ugrálós módszer. Szerinte ez azért is kényelmes, mert akár a saját otthonunk kényelmében is elvégezhető a gyakorlat, amire mindenkit bátorít is, mert a csontok egészségéhez nem feltétlenül elég, ha valaki csak alacsonyabb intenzitású mozgásformákat űz, ami különösen a nők esetében igaz.

A kutatásban részt vevő nők a karlendítéssel kombinált ugrásokkal érték el a legjobb eredményt. A második leghatásosabbnak a valamilyen, kicsit magasabban lévő tereptárgyról való leugrás bizonyult. Bár a csontsűrűséget nem mérték, a leérkezéskor a csontokra gyakorolt behatás jelentős volt. Emellett az izmokra gyakorolt hatást is megmérték elektródák segítségével, és a kettő együttese a szakember szerint már elég ahhoz, hogy csonterősítő hatása legyen.

Egy év után már tapasztalható a javulás

Dr. Montgomery szerint a gyakorlatok rendszeres végzése már egy év után körülbelül 2 százalékos csontsűrűség-növekedéshez vezethet, ami már elég lehet ahhoz, hogy hatékonyan csökkentse a csontritkulás, illetve a törékeny csontbetegség kialakulásának esélyét. Acsontritkulástöbb százmillió embert érint világszerte. Közülük jóval több a nő, különösen a közvetlenül menopauza előtt, alatt vagy után lévő korosztályból.

Nőknél gyakoribb

Kutatások szerint a csontritkulás az 50 év fölötti nők körülbelül egyötödét érinti, míg a férfiaknak csupán 7 százalékát. Az 50 éves kor fölött lévő nők töréses baleseteinek hátterében gyakran a törékeny csontbetegség áll. Habár a rendszeres testmozgás közismerten segít megerősíteni a csontokat, a középkorú nőknek a munka, a háztartás és a gyereknevelés mellett gyakran nem marad már erre elég ideje. Éppen ezért számukra különösen jó hír, hogy már kevés, de rendszeres, magas intenzitású testmozgással is nagyon sokat tehetnek csontjaik egészségéért. Hetente háromszor két perc folyamatos ugrálás elég lehet - de aki korábban egyáltalán nem mozgott semmit, mindenképpen kérje ki előtte az orvosa véleményét.