Aki szerelmes, sokkal lendületesebbnek, erősebbnek, tettre készebbnek érzi magát - és ez nem a képzelet játéka. Tény, hogy a szerelem érzése biokémiai folyamatokat indít el a szervezetben, amelyek az egészségünkre is hatással vannak.

A hormonok játéka

Egy kapcsolat első pár hónapjában, amikor csak úgy tombolnak bennük a romantikus érzelmek, a szervezetben megnő a kortizol nevű stresszhormon szintje. Ezzel együtt pedig lecsökken a szerotonin - amely többek között a hangulatunk stabilizálásáért is felel - mennyisége. Ez a kombináció okozza, hogy ilyenkor akár óráról órára is változhat a hangulatunk, továbbá minden érzést -  a negatívat és a pozitívat is - sokszorosára felnagyítva élünk meg, és gyakran vagyunk idegesek.

Emellett egyfajta eufóriaérzés is hatalmába keríti a friss szerelmeseket, ami annak köszönhető, hogy ilyenkor megemelkedik a szervezetben a dopamin szintje. A dopamin a "jutalomérzetért" felelős hormon. A dopaminfröccs által kiváltott pozitív érzés pedig annyira erős, mint egy drog - tulajdonképpen "rá is lehet szokni". Ezért is viseljük nehezebben, ha ebben az időszakban ér véget a kapcsolat.

A szerelem tényleg vak?

A szerelmi "koktélban" benne van még az oxitocin nevű hormon is, amelyet szeretethormonnak is hívnak. Ez akkor termelődik nagyobb mennyiségben, amikor szerelmünkkel bőr-bőr kontaktusba lépünk, például megöleljük egymást. A mondás, miszerint "a szerelem vak", szintén nem véletlenül született. A hormonok játéka hatással van az ítélőképességünkre, és sokkal kevésbé vagyunk kritikusak másokkal - különösen azzal, akibe szerelmesek vagyunk. Emellett kevesebbet is szorongunk ilyenkor, és nem tulajdonítunk akkora jelentőséget mások véleményének.

Máshogy szólunk szerelmünkhöz

Hangunk is megváltozik, ha olyasvalakihez beszélünk, akibe szerelmesek vagyunk - ami teljesen tudattalan folyamat. Egy tanulmány szerint ilyenkor a férfiak ösztönösen mélyebb, a nők pedig magasabb hangon beszélnek.

A szerelem érzése egyébként számos módon előnyösen hat a szervezetre. A szeretett személy közelségének egy 2010-es tanulmány szerint bizonyítottan mérhető fájdalomcsillapító hatása van. A Carnegie Mellon University kutatása szerint pedig a szerelem, a viszontszeretettség érzése, illetve a minél gyakoribb testi kontaktus a szeretett személlyel erősíti az immunrendszert is, így csökkenti az esélyét, hogy elkapjunk egyes fertőző betegségeket. Továbbá jó hatással van a szívünkre, gyorsítja a gyógyulást - legyen szó akár testi, akár lelki eredetű problémáról -, sőt a Psichology Today tanulmánya szerint még a kreativitásunkat is fokozza.