A felső légúti megbetegedések egyik szövődménye lehet az igen fájdalmas fülfájás, de fülgyulladást okozhat az úszás, a helytelen fültisztítási szokások vagy a huzat is. Ám kevesen tudják, hogy gombás fertőzés is oka lehet.

Mi a különbség a bakteriális és a gombás fülgyulladás között?

A fül helytelen tisztítása okozta hámsérülés, a nedves közeg és a vizes fület érő huzat könnyen fülgyulladást okoz és kiváló körülményeket teremt a gombák elszaporodásának. - Gombásfertőzésesetén a tünetek hasonlíthatnak a külső hallójárat gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkopikus vizsgálattal könnyedén kiderítheti, hogy a panaszokat baktérium vagy gomba okozza-e. Mivel a gombás fertőzés fájdalmas és kezelése hosszadalmas, ezért már az első tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni fül-orr-gégészt, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a szakszerű kezelés - mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Tünetek és gyógykezelés

A fül gombás fertőzésének legfőbb tünetei az erős fülviszketés, a fülfájás, a fülzúgás, a füldugulás, a halláscsökkenés és a sárga vagy fehér színű váladékozás. A tünetek az intenzív viszketést kivéve nagyon hasonlítanak a bakteriális gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkóppal könnyen észreveszi a fülben található spórákat és gombatelepeket.

Ezután következhet a gyógykezelés, amelynek első lépése a fül alapos megtisztítása. A tisztítás mellett legfontosabb a fül kiszárítása, hiszen száraz közegben a gombák elpusztulnak. Ha tiszta és száraz a fül, akkor elkezdődhet a gombaölő csepp használata, amely a betegség mértékétől függően több hétig is eltarthat.

Ha a fül egyszer gombával fertőződött, a betegség sajnos később is könnyedén újra kialakulhat. Éppen ezért érdemes megelőzni a megbetegedést. A doktornő szerint az alábbiakkal sokat tehetünk fülünk védelméért:

Mindig tartsuk szárazon, fürdés és úszás után alaposan töröljük ki!
 Kerüljük a fültisztító pálcika használatát, ezzel ugyanis felsérthetjük a hallójárat hámrétegét, és ez kitűnő talajt nyújt a gombák elszaporodásához!
 Uszodában használjunk erre a célra kialakított füldugót!