Milyen változások várhatóak a szülés után, és meddig tartanak?
Arról lépten-nyomon hallanak a kismamák, hogy a szülés után kevesebb alvásra, több stresszre és persze az addigitól eltérő kérdésekre és problémákra számíthatnak. De arról elég kevés szó esik, mi történik a női szervekkel odalent, miután a baba világra jött.

"Lazulás"

A szülés után a vagina tágabb lehet. Hogy mennyivel, az több tényezőtől függ, például a vajúdás időtartamától és az újszülött méretétől is. Akit nagyon zavar, hogy lazábbak lettek a dolgok odalenn, annak az orvosok a Kegel-gyakorlatokat ajánlják, emellett az egészséges életmód is hozzájárul ahhoz, hogy a hüvely mielőbb visszanyerje korábbi formáját és érzetét.

Szárazság

A szülés után, a szoptatás megkezdésével csökken az ösztrogénszint, ami hüvelyszárazsághoz vezethet. De ez csak átmeneti probléma: amenstruációvisszatérésével, illetve a szoptatás befejezésével többnyire magától megszűnik.

Fájdalom

A szülés során keletkező nagyobb szöveti sérüléseket összevarrják, de afájdalommég eltarthat egy ideig. Az orvosok meleg fürdőt, illetve rendszeres ülőfürdőzést javasolnak, ami csillapítja a fájdalmat és a duzzanatot, illetve szükség esetén vény nélkül is kapható ibuprofén- vagy naproxéntartalmú fájdalomcsillapítókat.

Színváltozás

Hormonváltozások hatására a külső nemi szervek színe sokaknál megváltozik, mind természetes szülés, mind császármetszés után, és nem lehet tudni, meddig tart (van, akinél halványul a szín, másoknál sötétebb marad).

Lochia

Császármetszés és természetes szülés után is gyermekágyi folyás (lochia) jelentkezik - tulajdonképpen a méhből vér és egyéb folyadékok kiürülése megy ilyenkor végbe. Ha nem kíséri kellemetlen szag, fájdalom vagy viszketés, ettől a folyástól nem kell megijedni, körülbelül 6 héttel a szülés után magától abbamarad  - írja a Házipatika.com.