A "felesleges és kockázatos" műtétek helyett egyszerűbb és olcsóbb módszert javasolnak szakemberek.

Magától elmúlnak a ciszták?

Meglepő eredményre jutottak az Imperial College London tudósai. Egy általuk nemrég publikált, tíz különböző országban (köztük Nagy-Britanniában), közel 2000 nő megfigyelése után írt tanulmányban azt írják, hogy a petefészekciszták 80 százaléka magától elmúlik.

A ciszták két éven belül megszűntek a betegek többségénél, így az esetek zömében nincs szükség "felesleges és kockázatos" műtéti beavatkozásra. Amelyeket egyébként évente több ezer nőnél végeznek el csak az Egyesült Királyságban - írja a Daily Mail.

Az ultrahangos megfigyelés lenne fontos

A szakemberek szerint tehát nem operációra kellene törekedni, hanem javasolják, hogy az orvosok térjenek vissza az ultrahangos megfigyelésekhez, így ellenőrizzék időről időre, hogy a ciszta nem növekszik-e.

Tom Bourne, az Imperial College London professzora szerint "eredményeink paradigmaváltáshoz vezethetnek a petefészekciszták kezelésében, így kevesebb műtéti beavatkozásra kerülhet majd sor ezeknél a cisztáknál - azzal a feltétellel, hogy jól képzett szakemberek ultrahangvizsgálatok során megbízhatóan ki tudják zárni a daganatos betegség valószínűségét"  - írja a Házipatika.com.