Februárban tartják a Szívtudatosság Hónapját, mely alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekes, meghökkentő, illetve hasznos tényt.
Sajnálatos módon kijelenthetjük, hogy a 21. század életstílusát és tempóját gyakran az egészségünk sínyli meg: hajlamosak vagyunk épp az egyik legfontosabb szervünkről - a szívünkről - megfeledkezni.

Érdekes tények a szívünkről

A testünkben lévő érhálózat hossza hozzávetőlegesen 96-97 ezer km, ami kifeszítve 2,5-szer érné körbe a Földet.
 A vérkeringés a szív pumpáló funkciójával 75 milliárd sejtet lát el oxigénnel és tápanyagokkal, ez alól egyedül a szem szaruhártyája kivétel.
 A jókedv valóban pozitív hatással van szervezetünkre. Egy kiadós nevetés akár 20 százalékkal is növelheti a véráramlást testünkben, és ez a hatás akár 24 óráig is kitarthat.
 Kutatások kimutatták, hogy a jóga hatékonyan csökkenti a pulzusszámot, ami segít a vérnyomás csökkentésében.
 A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké, percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké 70-szer.

Meghökkentő tények a szívbetegségekről

Európában minden évben valamilyen szívbetegség okozza a halálozások majdnem felét, Magyarországon közel kétszer annyian vesztik életüket szív és-érrendszeri megbetegedésben, mint daganatos betegségben. Hazánkban több nő halálát okozzák szív és-érrendszeri megbetegedések, mint férfiét: a KSH-adatok szerint nőknél ez az arány 57, míg férfiaknál 45 százalék. Sajnos az emberek csupán 27 százaléka ismeri fel a szívroham fő tüneteit és tárcsázza rögtön a segélyhívót, pedig az azonnali cselekedet életeket menthet.

A szívroham főbb jelei a következők:

 mellkasifájdalomvagy kellemetlen érzés
 fájdalom vagy kellemetlen érzés a felső végtagokban, a hátban, a nyakban, az állkapocsban vagy a has felső részében
 légszomj
 hányinger,fejfájásvagy hideg veríték

Gyakori a pitvarfibrilláció

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, amely hazánkban már több mint 300 ezer embert érint. A betegség egyik veszélye, hogy ötszörösére növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Pitvarfibrilláció, valamint szívroham után a véralvadásgátló készítmények csökkenthetik a további szív- és érrendszerbeli katasztrófák kialakulásának kockázatát.

Ezt érdemes tudni az egészséges szívért

Amennyiben mozgásszegény életmódról aktívabb életmódra váltunk, 50 százalékkal csökkenthetjük a szívroham kialakulásának esélyét. Ennek érdekében nem kell drasztikusan életmódot váltanunk, elég, ha liftezés helyett a lépcsőzést választjuk vagy hazafelé a buszról egy megállóval hamarabb szállunk le, és így kicsit többet sétálunk. Ha abbahagyjuk a dohányzást, már egy évvel a leszokást követően felére csökken a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata.

Figyeljünk a jelzésekre!

Érdemes jobban megismernünk szívünket, odafigyelnünk esetleges jelzéseire. A gyakori orvosi ellenőrzés, a testmozgás, a helyes táplálkozás és az egészségkárosító szokások elhagyása kulcsfontosságú szerepűek. Megfelelő tudatossággal megelőzhetjük vagy időben felfedezhetjük és kezelhetjük az esetleges szív- és érrendszeri megbetegedéseket.