Egy vidám dallal még a legszürkébb napot is feldobhatjuk, ha pedig már eleve jó a kedvünk, azoktól a zenéktől, melyeket jó énekelgetni és szívesen táncra perdülnénk a hatásukra, csak még boldogabbak leszünk. Akkor miért szeretjük mégis a szomorú melódiákat?
Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, a szomorú, melankolikus dalok jelentős mértékben hozzájárulhatnak az érzelmi egészségünkhöz. Kutatások szerint a szomorú dalok pozitív érzésekhez vezetnek, például azáltal, hogy megnyugtatnak, ellazítanak és segítenek kilábalni a nehezebb élethelyzetekből. Ezek a dalok felgyorsíthatják bizonyos hormonok (például az oxitocin és a prolaktin) termelődését is, így azok hozzájárulhatnak a kötődés és a valahová tartozás érzésének megerősödéséhez.

A szomorú dalok hallgatása hasonló élmény lehet, mint egy színházi előadás vagy könyv csúcspontja, azaz a katarzis. Vagyis a felgyülemlett érzelmi feszültség kiengedése, feldolgozása segíthet abban, hogy képesek legyünk eltávolodni a bánatot okozó eseményektől, és újra felépíthessük önmagunkat.

A szomorúság, a negatív érzések feldolgozása nagy mértékben függ attól is, hogy valakinek milyen megerősítő források állnak a rendelkezésére. Aki egyedül néz szembe a nehézségekkel, az nagyobb valószínűséggel lesz depressziós, és ezeket az embereket mélyebben érintheti a reménytelenség és elveszettség érzése is. A szomorú dalok azonban a segítségünkre lehetnek.

Kutatások szerint a melankolikus számok által kiváltott érzések egyike a nosztalgia. A dalok segítségével felidézhetjük a múltat, azt, hogy miként léptünk túl a nehézségeken, hogyan néztünk szembe a problémákkal, és milyen erős is a kapcsolatunk a számunkra fontos emberekkel. A nosztalgia kapcsán olyan kellemes emlékek is eszünkbe juthatnak, mint egy, a barátainkkal töltött este, egy sikeres vizsga, és utazás, vagyis az, hogy korábban képesek voltunk örülni az életnek, ezért ez újra sikerülhet.

Érezte már úgy, hogy egy dal szövege önről, vagy éppen önhöz szól, és a saját szavainknál sokkal pontosabban megfogalmazza, amit mi érzünk? A szomorú dalok szövege megérteti velünk, hogy nem vagyunk egyedül, hogy mások is átmentek már ugyanezeken (vagy nagyon hasonló) a nehézségeken. A szomorú dalok általában olyan általános témákról szólnak, mint a szakítás, a visszautasítás, a veszteség, a reménytelen szerelem, a csalódottság.

Ha ezeket a dalokat hallgatjuk, úgy érezhetjük, hogy egy nagyobb közösség részei vagyunk, és bár mindenki számára a saját problémája tűnik a legnagyobbnak, ha mások gondjairól hallunk, az segíthet abban, hogy ne önmagunkat hibáztassuk. Az, hogy tudatosítjuk magunkban a dalokon keresztül, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek egy szerencsétlen helyzetben, új lendületet adhat ahhoz, hogy felálljunk a padlóról és folytassuk az életünket.

A szomorú dalok tehát nem tesznek depressziósabbá, sőt hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy képesek legyünk túllépni egy-egy nehéz élethelyzeten. Emiatt pedig a melankolikus számoknak is biztos helye van a slágerlistákon a vidám, boldogságot sugárzó zenék mellett.