A magas vérnyomásban szenvedők gyógyulásának egyik fontos alappillére a megfelelően összeállított étrend. A megfelelő ételek fogyasztásával ugyanis sokat tehetünk azért, hogy az ereink újra egészségesek legyenek.

Kulcsfontosságú a magnézium

A magnézium kulcsfontosságú a szív egészséges működéséhez, illetve az erek és a vérnyomás egészségéhez. Mivel egy adag (körülbelül 30 gramm) mandulában benne van a napi magnéziumszükségletünk 20 százaléka, érdemes rendszeresen, akár mindennap fogyasztani (de csak ennyit, nem többet, mert sok benne a kalória).

Segíthet a cékla és a fahéj

A céklafogyasztás az egyik leghatásosabb természetes "gyógymód" a magas vérnyomásra a jelentékeny nitráttartalma miatt. Akár céklát eszünk, akár a levét isszuk, mindenképpen jót fog tenni, ha ilyen jellegű problémánk van. A fahéjjal pedig nem csak azoknak érdemes barátkozniuk, akiknek vércukorproblémáik vannak. A Lipids in Health and Disease című szaklapban jelent meg a tanulmány, amely arról szól, hogy az illatos fűszer fogyasztása ametabolikus szindrómaminden résztünetén, tehát a magas vérnyomáson is javít.

Így segít a füge és a lenmag

A fügekedvelők biztosan örömmel hallják, hogy a gyümölcsben található kálium szintén igen fontos a megfelelő vérnyomás fenntartásához, így ezt is bátran beilleszthetik az étrendjükbe. A Clinical Nutrition című szaklapban jelent meg egy tanulmány, amely szerint a lenmagfogyasztás is jó hatással van a magas vérnyomásra.

A szőlőfogyasztás ezért jó

A vörös és a fehér szőlő is nagyon gazdag egy rezveratrol nevű anyagban, amelynek erős gyulladáscsökkentő hatása van, éppen ezért a szőlőfogyasztás segíthet megakadályozni a szívbetegség kialakulását. Emellett lazítja, rugalmasabbá teszi az erek falát, ezért a vérnyomás csökkentésében is segíthet.

Fogyasszunk leveles zöldeket!

Leveles zöldekből is kerüljön minél több a magas vérnyomásban szenvedő betegek tányérjára+ A kel, a céklazöld, a saláta, a spenót és a petrezselyem is sok luteint tartalmaz, ezért jót tesz az ereknek, és csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Paradicsom és dinnye

Hasonló hatású a paradicsomfogyasztás is, köszönhetően a benne található likopinnak. Sok likopin van a görögdinnyében is, ezt az antioxidánst pedig már a szívbetegség és amagas vérnyomáskialakulásának megakadályozásával is kapcsolatba hozták. A dinnyében emellett citrulin is van, amely arginin nevű aminosavvá alakulva segít feltölteni a szervezet nitrogén-oxid-raktárait, és ezzel hozzájárul a vérnyomás szabályozásához.